Hij komt, hij komt: zó arriveert Sinterklaas in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 7 november 2022 | 14:11 • Maandag 7 november 2022 | 14:11

Hoewel de landelijke intocht op 12 november in Hellevoetsluis gepland staat, slaat Sinterklaas Flevoland niet over. In dit overzicht lees je hoe en wanneer de intochten gevierd worden in de verschillende Flevolandse gemeentes.

De Sint komt op 12 november in Almere, Lelystad en Emmeloord aan. Ook bezoekt hij dan Biddinghuizen en Swifterbant. Op 19 november maakt hij een reis langs de dorpen in de Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

Eerste stop: Lelystad
De reis van de Sint begint komende zaterdag in Lelystad, waar hij om 11.00 uur met de boot aankomt in Bataviahaven. Het feest begint alvast een uurtje eerder. Eenmaal in de haven aangekomen, wordt de goedheiligman welkom geheten op het podium door burgemeester Mieke Baltus. Rond 11.30 barst 'De Alles is Sanders show' los op het Stadhuisplein, geheel in Sinterklaasstijl. Daarna komt voormalig stadsdichter Marian van Gog langs, die een interactief gedicht voorleest met de kinderen. De voormalig stadsdichter en illustrator Felix Guérain overhandigen daarnaast het eerste exemplaar van het boek 'Hoera! We worden oud!'. Dat bestaat uit vijftig gedichten over ouder worden.

Rond 13.30 uur komt de Sint aan op het Stadhuisplein, waar hij opnieuw welkom wordt geheten door de burgemeester. Dan volgt een rondje door het centrum met de Sint en Pieten en een showband. De stoet gaat via de Neringpassage (C&A) de Wissel op richting Promesse. Door de Waagpassage via uitgang Jumbo/Valentijn de Promesse op en via de Kroonpassage richting Stadhuisplein, waar Sinterklaas weer afscheid neemt.

Stoomboot arriveert ook in Almere
Sinterklaas zet komende zaterdag ook voet aan wal in Almere Haven. Daar wordt hij rond 11.30 uur verwacht in de Havenkom, waar hij traditiegetrouw aankomt per stoomboot. Volgens de organisatie belooft het een gezellige middag te worden. Om 12.30 uur stapt de Sint met de burgemeester in de auto en rijden ze naar de Markt.

Van 14.30 uur tot 16.00 uur houdt de Sint een parade vanaf de Esplanade in Almere Stad. Vanaf daar gaat hij in een treintje naar de Brouwerstraat, Passages, Korte Promenade, Schutterstraat, Forum, De Diagonaal, het Stadhuisplein, de Stationsstraat en het Stationsplein.

Met de trein reist de Sint op 19 november naar Almere Buiten, waar hij om 12.00 uur aankomt en een intocht te paard houdt door het hele centrum. Na een uur komt hij weer aan op het Baltimoreplein, waar een dansshow gegeven wordt. Daarna loopt hij door het centrum om alle kinderen te begroeten.

Sinterklaas kwam vorig jaar ook per trein aan in Almere.

Hoog bezoek in Dronten
Ook in de gemeente Dronten is het bijna zover. De Sint bezoekt Biddinghuizen en Swifterbant als eerste. In Swifterbant is dat om 13.45 uur op het evenemententerrein. Daarna volgt een optocht naar kerkcentrum de Hoeksteen, waar burgemeester Jean Paul Gebben de Sint om 14.30 uur welkom heet. Aansluitend kunnen de kinderen luisteren naar een Sinterklaasverhaal in de Hoeksteen.

In Biddinghuizen komt hij op komende zaterdag traditiegetrouw met de stoomboot aan op de Havenkade. De boot zal daar om 15.00 uur aanmeren, maar om 14:45 uur staat de fanfare Maris Sonores al klaar en wordt de Sint opgewacht. Na het welkom zal er een rondgang door het dorp gemaakt worden met als eindbestemming het dorpscentrum. De organisatie laat weten dat er aan de Havenweg en een aantal andere straten vanaf 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur verkeersmaatregelen gelden.

De kinderen in Dronten moeten nog eventjes wachten. Volgende week zaterdag brengt Sinterklaas namelijk een bezoek aan het dorp. Op zaterdag 19 november komt hij rond 13.00 uur aan op het Meerpaalplein, waarna hij door het centrum loopt om foto's te maken, een hand te geven en kleurplaten te ontvangen. Vanaf 13.15 uur zijn er allerlei activiteiten in de Meerpaal, en om 15.00 uur is er een Sinterklaasvoorstelling in het theater te zien.

Grote feesten in Noordoostpolder
Ook in Emmeloord wordt groots uitgepakt om de komst van Sinterklaas op 12 november te vieren. Vanaf 12.00 uur warmt DJ Piet Tom het publiek op en zijn de welbekende Sinterklaasdeuntjes te horen op de Zuiderkade. Sinterklaas arriveert om 13.00 uur samen met zijn pieten en wordt welkom geheten door burgemeester Roger de Groot en jeugdburgemeester Sanne van Steenbergen. Vervolgens vertrekt het gezelschap naar De Deel, waar Sinterklaas officieel het eerste Pietenplein opent. Daar is van 13.30 uur tot 16.30 uur van alles te beleven. Sinterklaas brengt vervolgens een bezoek aan Theater ’t Voorhuys voor een theatershow’. Deze wordt dit jaar drie keer gespeeld, om 14.15 uur, 15.30 uur en 16.45 uur.

Vorig jaar waren er vele toeschouwers bij de intocht van de Sint in Emmeloord

Ook in Tollebeek wordt de Sint volgende week zaterdag verwelkomt. Om 15.00 uur komt hij aan op de loswal. Wat er verder staat te gebeuren, is nog niet bekend. De Sint wordt 's ochtends ook verwelkomt in de Noordakker van Bant. Om 11.00 wordt er verzameld, waarna de Sint een uur lang alle kinderen begroet. De goedheiligman komt volgende week zaterdag ook bij de kinderen van Luttelgeest langs. Om 14.00 uur komt hij aan op het grasveldje bij de Kade, waarna er van 14.30 uur tot 17.00 uur een programma is voor basisschoolkinderen in de Bosfluiter. Sinterklaas slaat ook de kinderen in Espel niet over. Daar komt hij op volgende week zaterdag aan om 13.30 uur. Dan volgt er een binnenprogramma in de Ducdalf om 14.00, dat duurt tot 17.00 uur.

Een week later brengt Sinterklaas een bezoek aan Ens. Om 14.00 uur begint het feest en wordt er een optocht door het dorp gehouden. De route wordt gezamenlijk afgesloten in het Wapen van Ens. Ook in Creil wordt de Sint feestelijk onthaalt. Rond 13.30 uur komt hij aan op de loswal. Onder begeleiding van de fanfare is er een optocht door het dorp, waarna de viering voor kinderen tot en met groep vier verder gaat in de Binkel. Kinderen van groep vijf tot en met acht mogen bowlen bij Iselmar in Lemmer.

Sunterklaos op Urk
Urk staat volgende week zaterdag in het teken van de Sinterklaasintocht. Om 12.00 uur vaart de Sint met de stoomboot de haven van Urk binnen en volgens de organisatie neemt hij veel cadeaus en pepernoten mee. Vanaf 14.00 uur houdt de Sint een Defilé, waarbij je langs Sinterklaas kunt lopen en je uitgebreid de kans krijgt om de goedheiligman van dichtbij te zien. Na het Sint-Defilé zal Sinterklaas een rondgang door het dorp doen in een lichtjesoptocht.

Plannen nog geheim in Zeewolde
Wie de Sint in Zeewolde wil begroeten, is op volgende week zaterdag welkom in de Aanloophaven. Vanaf 12.30 is daar van alles te doen en komt de goedheiligman aan per boot. Daarna maakt hij een rondgang door het dorp. Wat er verder gaat gebeuren, is nog een verrassing, zegt de organisatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel