Buurtschappen noemen bedreigingen rond zorgcentrum 'laffe daad'

ALMERE • Do 10 november 2022 | 6:47 • Donderdag 10 november 2022 | 6:47

De vier buurtschappen in Almere Nobelhorst nemen nadrukkelijk afstand van de bedreigingen die verschillende bewoners vorige week hebben geuit richting de initiatiefnemers voor het geplande zorgcentrum op het Groene Veld. De bewonersgroepen spreken in een brief aan de huisartsen van een 'laffe daad'. Toch blijven de buurtschappen tegen de komst van het zorgcentrum op deze locatie. Ze doen wel een handreiking naar de huisartsen om samen een alternatieve plek te zoeken.

Zowel de buurtschappen als de huisartsen vinden dat de gemeente in dit dossier een kwalijke rol heeft gespeeld door onder meer steevast omwonenden niet te informeren over de plannen. Ook de huisartsen werden door de gemeente geadviseerd de kaken op elkaar te houden om onrust onder omwonenden te voorkomen.

Daarnaast vinden de buurtschappen dat de huidige problemen voorkomen hadden kunnen worden als de gemeente niet zo star had vastgehouden aan de locatie op het Groene Veld, zo stelt Fred van Brussel namens de buurtschappen. "Als de gemeente de andere mogelijkheden die de huisartsenpost heeft aangedragen, had gehonoreerd dan was het een win-winsituatie", aldus Van Brussel. "Dan was de gemeente ook niet zo weggegleden in het niet-reageren, het niets doen en het alles maar afwijzen. Dan waren de huisartsen blij geweest, dan hadden ze aan de slag gekund. En dan zou het Groene Veld het Groene Veld blijven."

Falende gemeente
In de brief die Buurtschap Nobelhorst Midden namens de andere buurtschappen schrijft aan de huisartsenpraktijk staat: "Aangezien de huisartsenpraktijk, alsook de bewoners van Nobelhorst beide slachtoffer zijn van een falende gemeente, zou het dan niet beter zijn als wij gezamenlijk optrekken in de zoektocht naar betere locatie voor het gezondheidscentrum?"

De huisartsen zelf geven aan open te staan voor een alternatieve locatie, maar wel onder voorwaarden. "Andere locatie? Ook prima", aldus huisarts Raymond van der Meijden. "Maar dan wel zonder verdere vertraging, want we zijn al vier jaar hiermee bezig en nog meer vertraging kunnen we gewoon niet meer aan."

De haast voor de huisartsen is groot omdat het huidige onderkomen, dat pal aan het Groene Veld ligt, te klein is. De artsen hebben de gemeente eerder deze week daarom ook laten weten dat ze geen nieuwe patiënten in de praktijk meer aan kunnen nemen. Daardoor zal de huisartsenpraktijk, als er niet snel een andere locatie gevonden wordt, op den duur uit Nobelhorst verdwijnen.

Alternatieve plek
Fred van Brussel van het buurtschap heeft zelf al een geschikte alternatieve locatie op het oog. "Dan heb ik het over Het Ambacht. Dat is bij het Pannenkoekenhuis. Een terrein waar projectontwikkelaars een groot stuk grond hebben gekregen. Als daar de huisartsenpraktijk wordt gebouwd, ligt het centraal en heb je ook niet de parkeerproblemen die je zou krijgen met de huidige plannen."

De kwestie wordt donderdagavond besproken op de Politieke Markt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel