Berger voorkomt dat jacht stukslaat op dijk: "Kreeg geen contact met opvarenden"

URK • Do 10 november 2022 | 13:28 • Donderdag 10 november 2022 | 13:28

Hulpdiensten zijn donderdagmiddag massaal uitgerukt voor een klein motorjacht dat in de problemen was gekomen op het IJsselmeer bij Urk. Berger Klaas Post uit Urk wist ternauwernood te voorkomen dat het schip stuksloeg op de basaltstenen van de Westermeerdijk.

Duikers van de brandweer en een vliegtuig van de kustwacht waren ook aanwezig, maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

Wat was er aan de hand?
Klaas Post vertelt dat hij een zwakke noodoproep binnenkreeg die niet door andere hulpdiensten werd opgepikt. De schipper had motorproblemen. Na overleg met de kustwacht kreeg de berger akkoord om het motorjacht op te zoeken. Na wat zoeken zag Post de kruiser liggen vlak voor de dijk, het motorjacht was door de stevige wind naar de dijk geduwd.

Post legde zijn eigen speedboot langszij en maakte een touw vast. Hij zag alleen niemand aan boord en ook op geklop op de romp van het jacht kreeg de berger geen reactie. "Op dat moment dacht ik dat de schipper overboord was geslagen of een medisch probleem had. Daarom sloeg ik groot alarm. Toen ging alles helemaal los."

Wat was er met de schipper gebeurd?
Op het moment dat de KNRM met twee boten aanwezig kwam en redders aan boord konden stappen werd duidelijk wat er met de opvarenden was gebeurd. De mannelijke schipper was door het woeste geschommel gevallen en zijn vrouw was daardoor volledig overstuur. Daardoor kon zij geen contact maken met berger Post. De schipper hield uiteindelijk geen noemenswaardige verwondingen over aan de val en ook zijn vrouw bleef ongedeerd. "Het is gelukkig met een sisser afgelopen", aldus Klaas Post.

Voor de hulpdiensten die zich op de dijk hadden verzameld bleek er niets meer te doen. Er waren op dat moment geen vermisten meer. Het vaartuig dat in de problemen kwam, was donderdagochtend vertrokken uit de buurt van Lemmer. Het motorjacht is door de berger en twee reddingboten van de KNRM naar de haven van Urk gesleept en begeleid. Volgens Klaas Post moet de kruiser wel naar de scheepswerf. Het roer is kapot en binnen in het schip is het één grote bende, zegt de berger.

Hulpdiensten op het land

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel