'Huiskamer' voor gedupeerden toeslagenaffaire geopend

ALMERE • Za 12 november 2022 | 15:54 • Zaterdag 12 november 2022 | 15:54

‘Number 90’, een bijzondere huiskamer, is zaterdagmiddag feestelijk geopend. Het voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg in Almere is de afgelopen weken omgetoverd tot een ‘neutrale ruimte’, waar door de toeslagenaffaire gedupeerde burgers in huiselijke sfeer terecht kunnen.

Er zijn in Almere zo’n 2.400 gedupeerden van de toeslagenaffaire. Ouders werden ten onrechte verdacht van fraude met toeslagen als kinderbijslag. Een streng terugvorderingsbeleid van de Rijksoverheid zorgde voor schade bij ouders en kinderen.

Enkele van de getroffen ouders namen als zogenoemde ‘herstelexperts’ het initiatief tot ‘Number 90’. Zij kwamen in contact met de Number Five Foundation, een stichting die prinses Laurentien en prins Constantijn vijf jaar geleden oprichten. Die stichting zet zich ervoor in om burgers zelf een grotere stem te laten krijgen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Bij de gemeente Almere vonden de Number Five Foundation en de herstelexperts gehoor. Wethouder Froukje de Jonge stelde een startsubsidie beschikbaar waardoor het twee verdiepingen tellende pand aan de Louis Armstrongweg 90 – vandaar de naam Number 90 – in de afgelopen vier weken kon worden verbouwd en ingericht. In het pand kunnen gedupeerden, ambtenaren, advocatuur, hulpverlening en andere betrokkenen bij de toeslagenaffaire elkaar op gelijkwaardige manier ontmoeten, om zo samen tot nieuwe oplossingen te komen. De initiatiefnemers hopen dat Number 90 ook in andere plaatsen van ons land navolging krijgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel