Brandweerlieden overbelast door zware ongelukken op N50

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 november 2022 | 18:20 • Dinsdag 15 november 2022 | 18:20

Brandweerlieden in Kampen willen liever niet meer elke keer uitrukken bij een melding over een ongeluk op de N50. Ze kunnen het emotioneel niet meer aan. Dat kreeg een delegatie van de SGP te horen tijdens een werkbezoek.

Op de N50 gebeuren regelmatig zware ongelukken. Zo kwamen begin deze maand twee Emmeloorders om het leven toen ze frontaal werden aangereden door een vluchtende verdachte. Ook die verdachte kwam om het leven. In april overleden een vrouw en een kind bij een aanrijding op de weg.

Sjaak Simonse van de SGP Flevoland is geschokt dat het de brandweerlieden zo aangrijpt. "Voor een brandweerman is dit oneigenlijk gedrag. Ik ken brandweerlieden van dichtbij, die hebben een wedijver om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Hier wordt echt anders gereageerd."

'Grens bereikt'
Simonse vindt dat er een grens is bereikt nu zelfs de hulpverleners zo sterk worden aangegrepen. Hij vindt dat er niet meer moet worden gekeken naar de kille economische cijfers, maar naar het drama erachter en het menselijk leed. "Dat is niet in cijfers te vatten", vindt hij. Waar de minister pas volgend jaar maatregelen wil nemen, zoals een scheiding tussen de weghelften, vindt de SGP-er dat dit veel sneller moet gebeuren.

Woordvoerder Michiel Thijssen van de Veiligheidsregio IJsselland bevestigt dat de brandweermensen nu onderling afstemmen wie er naar een ongeluk gaat. Ze geven elkaar ruimte om nee te zeggen tegen een uitruk, zegt hij. Brandweerlieden die minder last hebben van wat ze hebben meegemaakt gaan dan naar de melding. Volgens Thijssen is dat een recente ontwikkeling die laat zien dat de emotionele druk voor de hulpverleners erg hoog is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel