Rijk wil 5.000 woningen meer in tweede fase Oosterwold

FLEVOLAND • Di 15 november 2022 | 20:31 • Dinsdag 15 november 2022 | 20:31

Het Rijk wil vanwege de wooncrisis 5.000 woningen meer in de tweede fase van Oosterwold in Almere en Zeewolde. Dat blijkt uit een begeleidende brief aan de Tweede Kamer over investeringen die het Rijk de komende jaren wil doen. Deze staan beschreven in het MIRT, het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

Op dit moment wordt nog uitgegaan van 10.000 woningen in het tweede gedeelte van Oosterwold. De wijk wordt gekenmerkt door de relatief grote oppervlakken grond die de bewoners hebben kunnen kopen. Volgens afspraken moeten zij op een gedeelte van de grond stadslandbouw bedrijven. In de eerste fase van de wijk zijn inmiddels 4.575 huizen gebouwd en daarmee is het maximum volgens het bestemmingsplan bereikt.

In de praktijk bleken de bewoners minder grond te kopen dan gedacht met als gevolg dat er nog ruimte is om meer huizen te bouwen, maar het bestemmingsplan laat dat niet toe. De gemeente is in overleg met de wijkbewoners, de gemeente Zeewolde en het Rijksvastgoedbedrijf om te bekijken hoe het verder moet.

Onderzoek naar mogelijkheden fase twee
Het Rijk de provincie en de gemeente hebben afgesproken onderzoek te doen naar de mogelijkheden om meer woningen in de tweede fase te bouwen. Of dat gevolgen gaat hebben voor de uitgangspunten van Oosterwold is niet bekend. Dat maakt onderdeel uit van het onderzoek. Ook zal gekeken worden naar de voorzieningen zoals winkels en naar het openbaar vervoer in de wijk.

Plan van 50.000 woningen in Oosterwold
Vorig jaar dienden vier marktpartijen een plan in om op de plek van Oosterwold fase twee een compleet nieuwe stad te bouwen. Woningcorporatie de Alliantie, gebiedsontwikkelaars AM en Amvest en bouwbedrijf Heijmans stelden voor Eemvallei Stad te bouwen met 50.000 woningen om bij te dragen aan het oplossen van de woningnood. Het plan werd afgewezen door de gemeentes Zeewolde en Almere, Waterschap Zuiderzeeland, de provincie Flevoland en het Rijksvastgoedbedrijf. Zij willen een groene en organische groei van de wijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel