Almere krijgt eerste klimaatneutrale moskee van Nederland

ALMERE • Do 17 november 2022 | 17:46 • Donderdag 17 november 2022 | 17:46

Almere krijgt er een zevende moskee bij, in Oosterwold. Het wordt de eerste 'groene' klimaatneutrale moskee van Nederland, zegt Sheriel Nabie, initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Nederlandse Moslim Associatie. De bouwaanvraag is volgens hem goedgekeurd, maar de Raad van State moet zich nog buigen over het bestemmingsplan.

Het gebouw is gepland op een kavel van 2400 vierkante meter bij de Lewis Howard Latimerweg en de Ibisweg. Rond het gebedsgebouw komt een voedselpark. "Het voedselpark wordt aangelegd en onderhouden door de gelovigen. Daarnaast hebben we ook een kas waar we kouseband verbouwen", zegt Nabie. Er komen zonnepanelen op het dak en de parkeerplaats wordt niet versteend maar aangelegd met gras en houtsnippers. Dat maakt het gebouw klimaatneutraal, stelt de voorzitter.

Geen geluidsinstallatie
Nabie verwacht tussen de 50 en 100 bezoekers per dag. In het gebouw komen gebedsruimtes voor mannen en vrouwen, een bibliotheek, leslokalen en kantoren. Een geluidsinstallatie die gelovigen vijf keer per dag oproept tot gebed komt er niet. Hoe de moskee er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Volgens de initiatiefnemer is de moskee niet gericht op een speciale groep gelovigen, maar zal hij voornamelijk gebruikt worden voor moslims met een Surinaamse achtergrond. "Almere groeit steeds verder, veel moslims uit Amsterdam komen door de stijging van woningprijzen naar Almere. In de toekomst is er zeker behoefte aan een nieuwe moskee in de stad."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel