Zingen in de Urker taol vindt navolging

URK • Za 19 november 2022 | 9:24 • Zaterdag 19 november 2022 | 9:24

Het Urker zangtrio 'Leuster' (luister) vindt het niet alleen leuk om liedjes in de eigen taal te zingen, achter de schermen stimuleren de groepsleden andere zangers en zangeressen om ook in het Urkers te gaan zingen. Dat vertelt Fokke Hoekstra van het Urker dialectband 'Leuster' in Het Gesprek. De band timmert in wisselende samenstelling al ruim 25 jaar aan de weg.

Hoekstra denkt dat de liedjes van het trio helpen om het vernederlandsen op Urk tegen te houden: "Maar ik heb het nooit onderzocht. Ik probeer in de liedjes Urker woorden mee te nemen. Soms nemen jongeren het over. Onze liedjes worden ook gedraaid in de klas als de school aandacht besteedt aan de Urker taal."

Schrijven lastig
De band heeft de Stichting tot Bevordering van het Urker Lied opgericht en verzorgt de komende maanden workshops om in de Urker taal liedjes te leren schrijven. Daarbij krijgen de Leusterzangers hulp van de Urker taalstichting. Die zoekt onder leiding van Klaas Johannes Romkes uit hoe je het schrijft, vertelt Hoekstra: "Want schrijven is heel lastig. Wij raadplegen ook de lijst van Romkes." Inmiddels is er een nieuwe band die ook in het dialect zingt. Die band heet vrij vertaald 'Hoor dan', een vette knipoog naar 'Leuster;.

In de jaren '90 en '00 verkocht 'Leuster' duizenden cd's op het eigen dorp. Inmiddels liggen er twaalf nieuwe liedjes op de plank, maar het tijdperk van de cd is voorbij. Toch willen de zangers binnenkort nieuw werk opnemen in een studio in Zeewolde.

Crowdfunding
Omdat de kosten niet meer worden gedekt met cd-verkoop, is 'Leuster' een crowdfundingsactie begonnen via de culturele site Voor De Kunst. Een van de liedjes gaat over de zalm van de Jongens van de Fant. Hoekstra speelt met de gedachte om ook een liedje te schrijven over een visserman die noodgedwongen moet stoppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel