17-jarige die wordt verdacht van moord op Almeerder blijft zwijgen

ALMERE • Di 22 november 2022 | 13:50 • Dinsdag 22 november 2022 | 13:50

Ook in de rechtbank blijft een 17-jarige Amsterdammer zwijgen over de huurmoord die hij volgens het Openbaar Ministerie op 22 december vorig jaar zou hebben gepleegd. Het slachtoffer was een 56-jarige man uit Almere. De Almeerder liep vanaf de tandarts naar zijn auto en werd in de Wieringerstraat in Amstelveen onder vuur genomen. Hij werd door drie kogels geraakt en overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

Een dag na de moord arresteerde de politie een net 20-jarige verdachte uit Amsterdam. Hij reed op dat moment rond in een gehuurde auto die ook bij de moord zou zijn gebruikt. In januari pakte de politie de 17-jarige verdachte op. Hij was 16 op het moment dat hij het slachtoffer in koelen bloede en tegen betaling zou hebben doodgeschoten. Dinsdag en donderdag vindt bij de rechtbank Amsterdam het proces tegen de twee plaats.

Samen terecht staan
Tijdens een eerdere zitting bepaalde de rechtbank dat de twee verdachten samen terecht moeten staan. Volgens het OM hebben zij zeer nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de liquidatie. Minderjarigen worden in de regel niet in het openbaar berecht, maar de rechtbank vond in dit geval een uitzondering daarop noodzakelijk. Alleen de persoonlijke omstandigheden van de 17-jarige zullen dinsdag achter gesloten deuren worden besproken. Zijn ouders volgen de rechtszaak via een videoverbinding in een andere zaal.

Raps
De jongen heeft geen woord over de gewelddadige gebeurtenissen willen zeggen en leek de zitting onbewogen over zich heen te laten komen. Wel heeft hij raps over de moord geschreven en die ingesproken op zijn telefoon, meent het OM. De rechtbank speelde de opnames dinsdag in de rechtszaal af.

De 17-jarige verdachte rapt onder meer dat het slachtoffer is "gewist van de list" en dat hijzelf "most wanted" is. Het slachtoffer zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij was sinds jaar en dag een bekende in de Amsterdamse onderwereld en werd in het verleden veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens afpersing. De verdachten zouden hem geruime tijd hebben gevolgd, onder meer via een peilbaken dat onder zijn auto was geplakt.

Snapchat
De 20-jarige verdachte legde in juli in een politieverhoor een bekentenis af. Hij herhaalde dinsdag dat hij door ene Bulldog via Snapchat is benaderd voor de moordexercitie. Voor het overige wil hij over de achtergrond, opdrachtgevers en beloning niets kwijt. Ook heeft hij niet met naam en toenaam over de 17-jarige andere verdachte verklaard; hij heeft het consequent over "de schutter". Voor de justitie staat vast dat dit de verdachte is geweest. De 20-jarige verdachte fungeerde als chauffeur. Behalve de bekentenis bestaat het bewijs onder meer uit camerabeelden en DNA-sporen.

Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel