Juridische strijd rond horecapaviljoen Floriade

ALMERE • Di 22 november 2022 | 16:03 • Dinsdag 22 november 2022 | 16:03

Rond één van de horecagebouwen op de Floriade in Almere is een juridisch gevecht ontstaan. De leverancier van het paviljoen, ShellterWOOD, heeft de Floriade voor de rechter gedaagd. Het kort geding diende dinsdag in Lelystad.

ShellterWOOD is van mening dat het gebouw voor 170.000 euro teruggekocht mag worden van de Floriade BV. De organisatie van het evenement ziet dat anders en wil bovendien het paviljoen voor een veel hoger bedrag kwijt.

Het conflict draait om het gebouw dat tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling plaats bood aan het restaurant ROOTS. De Floriade heeft voor de aanleg daarvan zo'n 900.000 euro betaald, zo werd tijdens de rechtszaak duidelijk. Inmiddels is het houten pand volgens een taxateur nog zo'n zes ton waard. Voor dat bedrag wil de Floriade het gebouw dan ook verkopen.

Eerste recht op koop
ShellterWOOD is van mening dat zwart op wit staat dat zij het eerste recht op koop hebben. In de contracten zou daar het bedrag van 170.000 euro aan zijn gehangen. De advocate van de Floriade sprak dat tegen. Volgens haar zou de Floriade weliswaar eerst aan ShellterWOOD moeten vragen om het pand te kopen, maar niet voor slechts 170.000 euro. Dat bedrag zou pas om de hoek komen kijken als het pand niet voor een marktconforme prijs aan ShellterWOOD of een andere geïnteresseerde wordt verkocht.

"Het was echt een chaos daar"

— Advocaat ShellterWOOD

De contracten voor de aanleg van het paviljoen zijn eind 2021 'onder stoom en kokend water' rondgekomen, zo gaf de advocaat van ShellterWOOD aan. "Het ging van links naar rechts, van boven naar onder. Telkens andere personen. Het was echt een chaos daar." Het bedrijf leverde ook nog een ander horecagebouw aan de Floriade, daar zaten Flora's Kitchen en restaurant The Dutch in. Over deze constructie op kavel 11 is geen onenigheid. Het probleem spitst zich echt toe op het pand dat stond op kavel 8.

Inmiddels is het houten gebouw afgebroken en ligt het ingepakt op het terrein. Vandaag of morgen zal het overgebracht worden naar de grote glazen kas die nog een tijd op het Floriadeterrein blijft staan.

'Sprake van staatssteun'
Volgens de Floriade BV is het onmogelijk dat het pand voor 170.000 euro aan ShellterWOOD verkocht gaat worden. Dit omdat het bedrag ver van de oorspronkelijke aanschafwaarde en huidige taxatie af ligt. Aangezien de Floriade vrijwel volledig is gefinancierd met gemeentelijk geld, zou een verkoop voor 170.000 euro problemen opleveren met staatssteunregels.

ShellterWOOD zegt in de problemen te komen door de opstelling van de Floriade omdat het al afspraken had gemaakt om het pand aan een andere partij door te verkopen. De advocaat van het bedrijf zegt het gedrag van de Floriade niet anders te kunnen verklaren dan door het grote verlies dat het evenement heeft geleden. Dat zou voor de Floriade nu reden zijn om een hoger bedrag van ShellterWOOD te vragen.

Rechter: allemaal wel erg ongelukkig
De rechter, die de hele situatie omschreef als 'allemaal wel erg ongelukkig', probeerde nog om de twee strijdende partijen bij elkaar te brengen. Hij vroeg of een compromis tot de mogelijkheden behoorde.

Floriade-directeur Hans Bakker stelde daarop voor om nu eerst in gezamenlijkheid met ShellterWOOD het gebouw te verkopen. Hoe de inkomsten daarvan vervolgens verdeeld worden, moet dan later uitgevogeld worden. ShellterWOOD zag dat niet zitten en vroeg de rechter om een uitspraak te doen. Die volgt over twee weken, op 6 december.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel