Gedupeerden willen na 6,5 jaar streep onder verhaal gasexplosie

URK • Wo 23 november 2022 | 17:12 • Woensdag 23 november 2022 | 17:12

"Zet er een streep onder, geef een klap met de hamer. Maak het klaar." Na 6,5 jaar wil Femmie Koffeman het verhaal van de gasexplosie op Urk afsluiten. Koffeman verloor haar woning aan de Grote Fok door de gasexplosie en de brand die daarop volgde. In het gerechtshof in Leeuwarden volgde ze woensdag het hoger beroep in de zaak.

De explosie gebeurde op 3 juni 2016. Bij werkzaamheden aan het riool bij de Grote Fok op Urk werd een gasleiding geraakt. Het gas stroomde via het riool de woningen binnen en ontplofte. Een woningblok van zes huizen raakte daarbij beschadigd. Jaren na dato is de rechtsgang nog steeds niet afgerond. Het hoger beroep had eigenlijk vorig jaar al afgerond moeten zijn bij het hof in Amsterdam. Daar is de zaak opgeschort over mogelijke schijn van partijdigheid rond één van de advocaten. Besloten is om in Leeuwarden verder te gaan.

Emotioneel
Voor de aanwezige slachtoffers was het een emotionele zitting. Tot op de dag van vandaag hebben zij last van de explosie in 2016. In een verklaring gaven zij aan hoe lastig het is om de schade vergoed te krijgen. Ook was het contact met de gemeente volgens hen niet altijd makkelijk. Voor wethouder Nathanaël Middelkoop (SGP) van Urk een lastige kwestie. "Dit is een juridische verhandeling die je ook nodig hebt, maar voelt het ook wel eens ongemakkelijk met de emoties die ook bij een gemeente afspelen."

De rechtbank in Amsterdam oordeelde twee jaar geleden dat de gemeente Urk en de aannemer schuldig zijn, maar legde geen straf of boete op. Wel moesten ze gedupeerde bewoners een schadevergoeding van in totaal bijna 70.000 euro betalen. De gemeente en de aannemer gingen in beroep. Het Openbaar Ministerie ging ook in beroep. Het OM vindt de straffen te laag en vindt ook dat netbeheerder Liander nalatig is geweest. Liander is twee jaar geleden vrijgesproken. Als het aan het OM ligt krijgt de gemeente Urk een boete van 80.000 euro, de aannemer 40.000 euro en netbeheerder Liander 50.000 euro.

Alle partijen pleiten voor vrijspraak. Het gerechtshof doet op maandag 16 januari uitspraak in het hoger beroep. De slachtoffers kunnen niet wachten tot dat moment, vertelt Femmie Koffeman. "En dat het recht zal zegevieren. Dat is het enige belangrijke."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel