Aarzeling in Provinciale Staten over coronasteun Almere voor Floriade 

FLEVOLAND • Wo 23 november 2022 | 19:56 • Woensdag 23 november 2022 | 19:56

Een aantal fracties in Provinciale Staten heeft grote aarzelingen bij het voorstel om 2,3 miljoen euro aan de gemeente Almere te geven als coronasteun voor de Floriade. De partijen vragen zich af of het wel terecht is dat de provincie deze kosten betaalt. Dat bleek woensdagavond in een commissievergadering.

De gemeente Almere heeft de provincie al in februari gevraagd om mee te betalen aan kosten, die de Floriade heeft gemaakt vanwege de coronacrisis. Het gaat onder meer om extra inhuur van personeel, dat werd ingezet om landen te adviseren die twijfelden of ze wel aan de wereldtuinbouwtentoonstelling moesten blijven deelnemen. Indonesië, de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Yemen en Qatar behoorden tot de twijfelaars, waarvan enkele landen daadwerkelijk zijn afgehaakt. Ook stortte de markt voor sponsors door corona in, waardoor de gemeente en Floriade vermoedelijk miljoenen misliepen.

De gemeente vraagt verder een bijdrage in gestegen kosten van materiaal. Plus compensatie voor twee ton aan maatregelen, die de Floriade BV nam om de tentoonstelling ook ondanks coronamaatregelen toch te kunnen openen. Het gaat dan om zaken als mondkapjes, instructieborden en het regelen van testen voor toegang. Bij elkaar bedraagt de tegenvaller voor Almere 8,8 miljoen euro, waarvoor de provincie om een bijdrage van 2,3 miljoen euro uit het coronanoodfonds wordt gevraagd. Daarmee overstijgt het de 10 miljoen euro, die de provincie al in 2012 als maximale bijdrage aan de Floriade heeft toegezegd.

Voorwaarden
JA21, 50 Plus en de PVV waren het meest kritisch over het voorstel. Cees Kok (JA21) vroeg zich af of de aanvraag van de gemeente wel past binnen de voorwaarden van het coronanoodfonds. Dat was bedoeld om ondernemers te helpen die tijdens de coronacrisis extra kosten hebben moeten maken maar niet voor andere overheden. De gemeente is eerder zelf al door het Rijk voor coronakosten gecompenseerd.

Sjaak Simonse (SGP) herinnerde Gedeputeerde Jan Nico Appelman eraan dat de provincie de gemeente Almere in januari nog per brief heeft laten weten dat die zelf moet opdraaien voor alle kosten door corona. "Waarom dan nu die draai met dit voorstel?"

Marc van Rooij (50 Plus) verbaasde zich dat de provincie zou moeten opdraven voor de kosten van maatregelen die tijdens de expo helemaal niet zijn gebruikt, omdat de coronabeperkingen tijdens de tentoonstelling niet meer golden. En er zijn meer redenen waarom de bezoekersaantallen van de Floriade zijn tegengevallen.

Van Rooij en Willem Boutkan (PVV) denken ook dat het geld van de provincie rechtstreeks wordt gebruikt voor het miljoenentekort van de Floriade. De VVD had ook veel vragen over de steun.

Aanvraag voldoet
Gedeputeerde Appelman (CDA) benadrukte dat de provincie heel uitvoerig met de gemeente heeft gesproken of de aanvraag voor steun wel terecht is. Daar is uitgekomen dat de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van het noodfonds en coronamaatregelen- en investeringspakket van de provincie. Hij erkende dat de gemeente de 2,3 miljoen euro in de eigen begroting zal stoppen om de risico’s van de Floriade af te dekken. Het evenement heeft de gemeente tot nu toe 98,6 miljoen euro gekost. De coronakosten waren daarin nog niet meegeteld.

Appelman denkt dat een provinciale bijdrage kan helpen om het Rijk over de streep te trekken om Almere ook te helpen. Volgens hem is Almere nog steeds in gesprek met het Rijk, hoewel Den Haag een extra bijdrage begin dit jaar heeft afgewezen.

De Statencommissie praat op 30 november opnieuw over het voorstel. Provinciale Staten nemen op 14 december een definitief besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel