Twee Almeerders opgepakt voor helpdeskfraude

ALMERE • Do 24 november 2022 | 6:27 • Donderdag 24 november 2022 | 6:27

Twee Almeerders van 19 en 22 jaar oud zijn deze week aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende hulpdienst voor criminelen. Dat meldt de politie. De twee worden verdacht van het plegen van helpdeskfraude. De hulpdienst 'iSpoof' werd deze week uit de lucht gehaald. In totaal zijn er 142 aanhoudingen gedaan.

Criminelen konden via software van oplichtingsdienst iSpoof hun eigen telefoonnummer verbergen en zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank. Met deze zogenoemde helpdeskfraude konden de oplichters mensen hun gegevens en uiteindelijk hun geld aftroggelen. De financiële schade per slachtoffer kan daarbij enorm oplopen. Sommige slachtoffers hebben hun spaargeld of pensioenpot binnen enkele uren zien verdwijnen. Criminelen zoeken daarbij goed naar de hoogste slagingskans waardoor de werkwijze steeds verandert en per land kan verschillen. Ze betaalden de dienst veelal in bitcoins.

Servers in Almere
In een lopend onderzoek naar de uitvoerders van bankhelpdeskfraude stuitte het Cybercrimeteam van Politie Midden Nederland op iSpoof en werd ontdekt dat deze op servers in Almere werd gehost. Dit resulteerde in een nieuw onderzoek, volledig gericht op de dienst zelf. Al snel bleek dat een uitbater van deze dienst in Londen woonde en dat de London’s Metropolitan Police Service al een uitvoerig onderzoek op deze persoon was gestart.

De oplichters dachten anoniem te kunnen opereren, maar de autoriteiten wisten online binnen te dringen bij iSpoof, dat op zijn hoogtepunt 59.000 gebruikers kende. Door middel van een tap op de servers in Almere vergaarde de Nederlandse politie inzicht in haar gebruikers en hoe zij te werk gaan. De dienst was sinds december 2020 in de lucht en ruim een half jaar later startte de politie in Londen een onderzoek. Ze kreeg hulp van politiediensten in Nederland, de VS en Oekraïne.

FBI legt beslag op iSpoof
De politie kon via de server in Almere de dienst aftappen, waardoor meegeluisterd kon worden met de frauduleuze belletjes. Hoofdverdachte is Teejai Fletcher, naar verluidt het brein achter iSpoof. Hij zou volgens de politie een uitbundige levensstijl erop nahouden en werd op 6 november in Londen gearresteerd. Diezelfde week is de dienst offline gehaald. De FBI heeft daarbij beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Met behulp van de tap op de servers in Almere wordt ondertussen hard gewerkt om gebruikers van deze dienst uit de anonimiteit te halen, zegt de politie. "Op de servers hebben we onderzoek gedaan naar de data die we daar aantroffen", zegt Remco van Straaten, woordvoerder van Politie Midden Nederland. "Daar hebben we ook informatie over de gebruikers gevonden." Dat heeft geleid tot het aanhouden van de twee Almeerders.

Schatting: 200.000 mensen slachtoffer van spoofing
Naar schatting zijn zo'n 200.000 mensen met hulp van iSpoof opgelicht. Tientallen miljoenen euro's zijn mensen afhandig gemaakt. Per maand werden zo'n 1 miljoen pogingen gedaan om mensen op te lichten. Van de 10 miljoen telefoontjes die met iSpoof gepleegd zijn, was 40 procent in de VS en 35 procent in het Verenigd Koninkrijk. De rest van de telefoontjes werd gedaan in een aantal andere Europese landen, waaronder naar schatting enkele duizenden in Nederland, en Australië.

Meer dan honderd aanhouding, aantal neemt mogelijk toe
Nederland wisselt de bevindingen uit het onderzoek uit met andere landen. "Dankzij de uitkomsten van deze internationale samenwerking wordt het criminelen voorlopig moeilijker gemaakt om deze vorm van fraude te kunnen voortzetten en weten zij dat ze in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten", aldus de politie. In totaal zijn er op dit moment 142 aanhoudingen gedaan, maar dat aantal neemt de komende tijd waarschijnlijk nog verder toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel