Meerpaal heeft ruim twee miljoen euro nodig om de trekkenwand te vervangen

DRONTEN • Do 24 november 2022 | 17:39 • Donderdag 24 november 2022 | 17:39

Theater De Meerpaal vraagt de gemeente Dronten om een lening van ruim twee miljoen euro om de zogenoemde trekkenwand te vervangen. Met dat systeem worden decorstukken en lampen bewogen boven het podium. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de veiligheidseisen.

De motoren en het aansturende computersysteem zijn aan vervanging toe. Volgens De Meerpaal kan een theater niet naar behoren functioneren zonder trekkenwand. Omdat het huidige systeem niet meer aan de Europese richtlijnen voldoet, verwacht het theater dat de trekkenwand in de toekomst afgekeurd wordt.

Toen het nieuwe gebouw van De Meerpaal in 2004 werd gebouwd, waren de veiligheidseisen lager dan op dit moment. Een trekkenwand die niet aan de veiligheidseisen voldoet, kan gevaarlijke situaties opleveren. "Je moet niet hopen dat er iets van boven naar beneden komt vallen met een gewicht van vijfhonderd kilo", zegt Rien van de Belt van De Meerpaal. "En dan er onder staan. Dat vertel je niet na."

Maatwerk
Het vervangen van de trekkenwand kost ruim twee miljoen omdat het maatwerk is, vertelt Van de Belt. "Het moet allemaal specifiek voor De Meerpaal op maat gemaakt worden. En er zit een hele zware veiligheidseis aan. Dat maakt alles zo duur."

De gemeente Dronten buigt zich vanavond over het verzoek van De Meerpaal. Als de lening wordt toegekend, kan de nieuwe trekkenwand in september 2023 geplaatst zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel