Tien tips om veilig je fietsaccu op te laden

FLEVOLAND • Vr 25 november 2022 | 16:54 • Vrijdag 25 november 2022 | 16:54

Wat moet je doen als bij jou thuis een accu begint te gloeien en te roken? Dat kan je je afvragen nadat de brandweer in Lelystad twee nachten bezig is geweest met het blussen van fietsaccu's.

Bij flitsbezorger Flink in de Neringpassage vatten twintig accu's vlam en moesten woningen worden ontruimd. Om ellende thuis met je eigen fiets of andere elektrische apparaten te voorkomen, heeft de brandweer tien tips op een rijtje gezet.

1. Handleiding
Lees voor het opladen van de accu eerst de handleiding door. Daarin staat precies hoe je de accu mag gebruiken.

2. Originele oplader
Gebruik bij het opladen altijd de oplader die bij de accu hoort.

3. Temperatuur
Zorg dat de accu nooit in het felle zonlicht ligt. Zorg er ook voor dat het niet te warm of te koud wordt voor de accu.


4. Regelmatig opladen
Zorg dat de accu regelmatig wordt opgeladen. Ga je een half jaar niet fietsen? Zorg er in ieder geval voor dat de accu eens in de drie maanden wordt opgeladen.

5. Kapot
Is de accu gevallen en kapot? Leg hem dan (droog) buiten neer. Zorg dat je een nieuwe accu krijgt en lever de oude in bij de milieustraat. Gooi de accu (en andere batterijen) niet met het grofvuil weg.

6. Onderhoud
Zorg dat de accu's altijd in goede conditie zijn. Heeft de accu onderhoud nodig? Ga dan naar een deskundige om het probleem op te lossen. Ga niet zelf sleutelen aan accu's.


7. Onbrandbare plaats
Zorg dat de accu die je oplaadt, niet op een plek ligt waarbij de ondergrond of omgeving makkelijk vlam kan vatten. Leg je fietsaccu bijvoorbeeld op stenen.

8. Overdag
Laad je accu's het liefst overdag op. 's Nachts heb je het minder snel door dat er een probleem is met een accu.

9. Rookmelder
Laad de accu op in een ruimte waar een rookmelder is. Mocht de accu in brand vliegen, heb je het sneller door met een rookmelder.

10. 100%
Is de accu helemaal vol? Haal dan de oplader uit het apparaat en uit het stopcontact.

Toch een brandende accu?
Hoe veilig je ook werkt, een fietsaccu kan altijd alsnog in brand vliegen. De brandweer adviseert als het kan om de accu dan snel naar buiten te brengen. Zorg dat de accu wordt gekoeld door deze in een emmer met water te leggen. Bij brand bel je altijd alarmnummer 1-1-2.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel