Ruim tienduizend bezoekers voor 'Urk in Wintersferen'

URK • Za 26 november 2022 | 14:21 • Zaterdag 26 november 2022 | 14:21

De tijd op Urk gaat dit weekend ruim 80 jaar terug. Vrijdag en zaterdag is er voor het eerst sinds 2018 weer een ‘Urk in Wintersferen’. Het evenement in de straten van het oude centrum trok meer dan tienduizend bezoekers.

Deze editie van Urk in Wintersferen had als thema 'De 7 plagen'. In de periode na het afsluiten van de Zuiderzee en tijdens het droogvallen van de Noordoostpolder, kreeg Urk met de nodige problemen te maken. Ratten, muizen en ander ongedierte zorgden voor ongemak, maar ook bijvoorbeeld schoon drinkwater was schaars in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

Urk kampte met rattenplagen

Straattheater
"Een paar honderd figuranten spelen die tijd na", legt Klaas Schaak uit. Hij is een van de vele vrijwilligers die zich inzet voor het evenement. "Het is echt straattheater, improvisatie en inspelen op de bezoekers. Zo proberen we oude tijden te laten herleven."

Dat het evenement populair is, bewijzen de vele bezoekers. "We hebben via internet meer dan tienduizend tickets verkocht", rekent Schaak voor. "Dertig procent van de mensen komt uit Urk zelf, zeventig procent uit de wijde omgeving, soms zelfs uit Amsterdam."

Urker gerechten
Voor de duizenden bezoekers was een looproute uitgezet, die begon bij de Bethelkerk en door de kleine straatjes van het oude dorp voerde. Naast het straattheater kwamen de bezoekers op hun route de nodige oude ambachten tegen. Ook waren langs de route diverse Urker gerechten en dranken te krijgen. "Complimenten voor de organisatie", aldus een bezoekster. "Ik waande me echt even terug in de tijd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel