Meeste eikenprocessievlinders in Flevoland, aantal wel afgenomen

FLEVOLAND • Di 29 november 2022 | 21:20 • Dinsdag 29 november 2022 | 21:20

De populatie eikenprocessievlinders is in Flevoland het hoogst van alle provincies. Wel is er een duidelijke daling te zien van het aantal exemplaren. Dat concludeert kenniscentrum Terra Nostra. Het onderzoeksbureau bekeek samen met andere onderzoekers hoeveel vlinders er per provincie in een val belandden.

Voor het onderzoek vangen medewerkers de vlinders in zogenoemde feromoonvallen. In de vallen zit een bepaalde stof die de mannelijk eikenprocessievlinders aantrekt. De stof ruikt naar de geur van het vrouwtje. Doordat de vlinders daardoor worden aangetrokken en in de val belanden, kunnen de onderzoekers de vlinders tellen. Per vlinderval werden dit jaar gemiddeld 8,6 vlinders gevangen, landelijk gezien. In Flevoland waren dat 13,4 vlinders, een stuk meer. Vorig jaar lag het aantal in Flevoland overigens op 43,8 vlinders per val.

Volgens Wendy Batenburg van Terra Nostra komt dat doordat er ook veel minder rupsen zijn, doordat gemeentes proberen de populatie te beheersen en ook door de populatiedynamiek. Op het moment dat er te veel vlinders zijn, regulieren de insecten de populatie zelf. Na 2018 volgde een daling in het aantal rupsen en vlinders. Terra Nostra verwacht dat de daling ook in 2023 nog doorzet, maar of het aantal uiteindelijk stabiliseert of weer lichtelijk toeneemt valt nu nog niet te zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel