Weer 14 jaar cel en tbs voor poging doodslag op sierbestrater

ALMERE • Wo 30 november 2022 | 9:38 • Woensdag 30 november 2022 | 9:38

Een 33-jarige man is ook in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gewapende overval bij Sierbestrating Jonk in Almere. De bedrijfsleider werd bij een schietpartij op 23 september 2020 geraakt door vijf kogels en overleefde het ternauwernood.

Het gerechtshof in Leeuwarden is het eens met de rechtbank in Lelystad, die de man uit Hilversum in 2021 tot dezelfde straf veroordeelde. Het hof noemt het daarbij zeer ernstig dat de schietpartij, een poging tot doodslag, op de openbare weg plaatsvond. De straf komt ook overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De bedrijfsleider wilde tegen 17.00 uur met een collega in een auto stappen om 23.000 euro aan omzet naar de bank te brengen. De gemaskerde overvaller, die op bedrijventerrein Poldervlak aan was komen fietsen, aasde op het geld. Hij bedreigde de mannen met een pistool en ging er met de buit vandoor. De bedrijfsleider zette de achtervolging in omdat hij dacht dat het pistool een nepwapen was. Hij werd beschoten en viel. Toen hij op de grond lag, werd er nogmaals op hem geschoten. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn armen en benen.

Kogels vlogen om de oren
Een ambulancemedewerker die toevallig in de buurt was en hulp wilde verlenen, werd door de overvaller bedreigd. Bij een toegesnelde collega vloog een kogel langs zijn oren. Tijdens zijn vlucht wist de overvaller een glazenwasser te ontdoen van zijn bedrijfswagen. Het busje werd later teruggevonden in Almere, in de straat waar de moeder van de 33-jarige Hilversummer woont.

Het hof baseert zich op een flinke stapel aan bewijs. Naast de bestelbus gaat het onder meer om DNA van de man op de fiets en een plastic tas die de overvaller achterliet. De fiets zelf bleek afkomstig te zijn uit een winkel in Hilversum. De beschrijving die de winkeleigenaar van de koper gaf, past volgens het hof bij de 33-jarige. In het smeulende hoopje dat de politie vond langs de A6, van Almere naar Hilversum, lagen spullen die volgens het hof ook te linken zijn aan de overval en de man.

Aanzienlijk strafblad
Het strafblad van de Hilversummer beslaat meerdere kantjes. Zo is hij in 2014 veroordeeld tot 7 jaar cel voor een gewapende overval. Ook heeft de man in de cel een medegevangene aangevallen, waarvoor hij drie maanden extra kreeg. Volgens deskundigen is de kans groot dat de man opnieuw in de fout zal gaan. Hij heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Het OM noemt hem 'nietsontziend'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel