Meer kinderen uit huis geplaatst door toeslagenaffaire

FLEVOLAND • Wo 30 november 2022 | 14:25 • Woensdag 30 november 2022 | 14:25

Niet 110, maar minstens 130 Flevolandse kinderen zijn uit huis geplaatst tijdens de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat telde uithuisplaatsingen die door een rechter zijn opgelegd, en keek vervolgens bij wie van hen de ouders gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire.

De nieuwe cijfers, die zijn afgerond op vijftallen, laten zien dat de meeste uithuisplaatsingen in Almere gebeurden. Dat waren er niet 70, zoals eerder werd aangenomen, maar 80. Daarvan zouden 25 nog steeds niet wonen bij hun ouders of verzorgers.



In Lelystad gaat het om ongeveer 30 kinderen en er zijn zo'n 10 gevallen bekend in zowel de gemeente Noordoostpolder als Dronten. Eerder ging de gemeente Dronten er nog vanuit dat er geen kinderen uit huis geplaatst waren.

De gemeente Dronten zegt dat er wel een kanttekening is bij dit getal: "Niet alle uithuisplaatsingen van kinderen zijn alleen terug te voeren op de toeslagenaffaire, vaak spelen in deze gezinnen meerdere problemen."

De gemeente Dronten heeft inmiddels een Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire ingericht. Gedupeerde ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst kunnen extra ondersteuning van de gemeente krijgen. "Over of en hoeveel mensen zich bij het Steunpunt van de gemeente Dronten hebben gemeld in het kader van uithuisplaatsingsproblematiek kunnen wij in verband met privacyredenen geen uitspraken doen", zegt een gemeentewoordvoerder.

Toeslagenaffaire?
De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen. Hierdoor ontstonden vaak ook problemen op andere gebieden.

Het CBS deed eerder een soortgelijk onderzoek in november 2021 en in mei 2022. Omdat de afgelopen maanden meer gedupeerden zich hebben gemeld, vallen de cijfers nu hoger uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel