Laatste dag voor kottersanering, 78 aanmeldingen tot nu toe

URK • Wo 30 november 2022 | 15:46 • Woensdag 30 november 2022 | 15:46

Het is de laatste dag waarop kottereigenaren zich kunnen aanmelden voor een saneringsregeling. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben tot nu toe 78 eigenaren zich aangemeld. Minimaal twintig van de kotters zijn van Urker vissers, al is het precieze aantal onbekend. Een derde van zowel de gehele Nederlandse als de Urker vloot lijkt daarmee te kunnen verdwijnen.

Vanaf 1 september konden kottereigenaren zich aanmelden voor de regeling. Vanuit het fonds Brexit Adjustment Reserve (BAR) is 155 miljoen euro vrijgemaakt voor de sanering. De aangemelde kotter moet worden gesloopt en uitgeschreven en daarvoor krijgt de eigenaar een vergoeding. Alle vangstrechten en vergunningen worden daarnaast ingeleverd. Kottereigenaren mogen binnen vijf jaar niet verder gaan met een nieuw vissersschip.

Met name over het inleveren van vangstrechten ontstond veel discussie. Vissers hebben in sommige gevallen miljoenen geïnvesteerd in deze rechten, maar krijgen er geen vergoeding voor als ze kiezen voor sanering.

Urker wethouder Nathanaël Middelkoop gaf in oktober al aan dat zo'n twintig kottereigenaren uit Urk zich hadden aangemeld. Desondanks keek hij positief naar de toekomst van de visserijsector van zijn dorp: "Tegelijkertijd blijft er dan ook twee derde over die dus toch nog voldoende moed heeft om de schouders eronder te zetten en met innovatie de toekomst in te gaan."

Aanmelding sanering kan nog ingetrokken worden
Volgens het ministerie van LNV is het nog geen gegeven dat alle 78 kotters ook echt gesloopt gaan worden en dat vissers daarvoor een vergoeding krijgen. Een gedeelte van de aanmeldingen kan uit voorzorg zijn gedaan, zegt hij.

De vissers hebben nog tot 31 juli 2023 de tijd om de aanvraag in te trekken. Wellicht verbeteren de economische omstandigheden in de tussentijd en zien vissers het op een gegeven moment wel weer zitten om door te gaan.

Daarnaast kan de saneringsregeling pas definitief getoetst worden als de vissers voor 31 juli een bewijs van sloop of het onklaar maken van hun vaartuig hebben ingediend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel