Gemeente vroeg zich eind 2016 af: kunnen we nog onder Floriade uit?

ALMERE • Vr 2 december 2022 | 17:15 • Vrijdag 2 december 2022 | 17:15

Is het nog mogelijk om af te zien van het organiseren van de Floriade? Die vraag heeft de gemeente Almere eind 2016 neergelegd bij een advocatenkantoor. Dat blijkt uit een vertrouwelijk advies dat tot voor kort bij slechts een klein aantal mensen bekend was. Het document is openbaar geworden via de Wet open overheid (Woo).

De conclusie van advocatenkantoor AKD in november 2016 was dat Almere een aanzienlijk risico zou lopen op schadeclaims, mocht de stad alsnog besluiten om de Floriade 2022 af te blazen. Almere had op dat moment namelijk al overeenkomsten met andere partijen, zoals de Nederlandse Tuinbouwraad en het internationale AIPH. Aan de hoogte van mogelijke schadeclaims is door AKD geen bedrag gehangen.

"Vanuit strategische overwegingen niet gedeeld"

— Tjeerd Herrema, oud-wethouder

Geheim gebleven document
Het document van het advocatenkantoor is in 2016 niet gedeeld met de gemeenteraad of buitenwereld. Toenmalig wethouder Tjeerd Herrema laat desgevraagd weten dat dit "vanuit strategische overwegingen" niet gedaan is. Het was namelijk niet de gedachte om daadwerkelijk te stoppen met de Floriade. De analyse is enkel opgesteld zodat duidelijk zou worden of het überhaupt zou kunnen, zo vertelt Herrema. "Je wilt weten wat de opties zijn, ook als het allemaal anders gaat lopen dan gehoopt."

Opvallend is dat enkele maanden later, in het voorjaar van 2017, binnen de gemeenteraad een discussie speelde over het al dan niet onderzoeken van de kosten die gepaard zouden gaan met stoppen. De Volggroep Floriade, bestaande uit een aantal raadsleden met extra aandacht voor het dossier, stelde zo'n onderzoek voor. Het kwam er uiteindelijk niet omdat een meerderheid van de raad het niet zag zitten. Tijdens de discussie over dit onderzoek was het bestaan van het AKD-document voor de raad niet bekend.

Na het afketsen van een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad heeft de PVV zelfstandig opdracht gegeven aan onderzoeksbureau Rebel voor een analyse naar het stopzetten van het evenement. Daar kwam uit naar voren dat dit scenario de stad minstens 24 miljoen euro zou kosten, maar zelfs kon oplopen tot 75 miljoen.

"We waren aangenomen om de Floriade te organiseren"

— Tjeerd Herrema, oud-wethouder

'Goed om te weten'
De strekking van het AKD-verhaal uit november 2016 is volgens Herrema wel meegenomen in latere voortgangsrapportages of beantwoording van schriftelijke vragen. Hij benadrukt dat het bij een groot project als de Floriade goed is om te weten wat eventuele gevolgen van het afblazen kunnen zijn.

"Maar we waren aangenomen om de Floriade te organiseren, niet om het niet te doen." Het volledige document naar buiten brengen zou dat doel kunnen schaden. "Anders gaan tegenstanders van de Floriade er ook gebruik van maken", zo geeft de oud-wethouder aan.

Floriade Light
Naast de juridische gevolgen van stoppen heeft AKD ook gekeken naar de mogelijkheden voor een 'light-versie' van de Floriade. Zo'n type evenement zou de stad minder geld kosten. AKD zag daarvoor wel mogelijkheden, al zou dit voornamelijk afhankelijk zijn van de opstelling van de Tuinbouwraad.

Het AKD-onderzoek uit november 2016 viel samen met het moment waarop er binnen de gemeente Almere een grote reorganisatie gaande was rond de Floriade. Dit nadat er cruciale fouten werden gemaakt in de onteigeningsprocedure van Camping Waterhout. De gemeente besloot een nieuw team samen te stellen voor de Floriade en Remko Schnieders aan te stellen als programmadirecteur.

Wel of niet delen?
De vraag of bepaalde documenten en informatie gedeeld moeten worden met de gemeenteraad is de afgelopen weken een actueel thema binnen de Almeerse politiek. Een hoogoplopend conflict rond de aanleg van woonwijk Hortus werd de raad namelijk pas bekend na publicatie van Omroep Flevoland en 1Almere.

De gemeente heeft daar naar aanleiding van een Woo-verzoek documenten over verstrekt. Ook de AKD-analyse is nu via die weg openbaar geworden. Dit nadat de omroepen van het bestaan hoorden en er expliciet om hebben gevraagd. Sommige passages zijn overigens weggelakt zodat niet de hele inhoud van het document zichtbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel