Visserijplatform heeft eerste ontmoeting met nieuwe visserijminister

URK • Za 3 december 2022 | 11:51 • Zaterdag 3 december 2022 | 11:51

Een delegatie van het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) heeft vrijdag een eerste kennismakingsgesprek gehad met minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarbij was ook de Urker wethouder Nathanaël Middelkoop als vice-voorzitter van het BPV aanwezig.

Tijdens het gesprek werden verschillende actuele onderwerpen aangestipt, zoals problemen met het vergeven van vergunningen in de garnalensector en de brandstofcompensatie. Onlangs heeft het kabinet voor het eerst een bedrag toegezegd voor de noodlijdende visserijsector die vanwege de hoge brandstofprijzen in de problemen zit. Volgens de sector is de hoogte van dit bedrag alleen lang niet genoeg. Op dit moment biedt de minister 30.000 euro voor een periode van drie jaar. Voor veel vissers is dat een druppel op een gloeiende plaat.

Nathanael Middelkoop: "We hadden het gesprek met een minister die goed weet waar de pijn zit en een open oor had voor onze argumenten. Tegelijk maakte hij duidelijk dat eenvoudige oplossingen niet voor handen zijn, maar hij zoekt wel degelijk nog naar die oplossingen."

'Sanering slaat gat in de vloot'
Daarnaast ging het gesprek volgens het BPV over het samen de schouders zetten onder een toekomstbestendige en duurzame visserijsector: "De saneringsregeling die net gesloten is slaat een gat in de vloot en heeft betekenis voor de vissers, maar ook voor de hele keten die er mee verbonden is en voor de visserijgemeenschappen."

Het BPV wil dat er perspectief komt voor het deel van de sector dat overblijft: "Het blijft moeilijk te zien dat de sanering zo’n grote impact heeft. Juist omdat voedselzekerheid de komende jaren echt een thema gaat worden. Des te belangrijker is het dat voor degene die overblijven een perspectief wordt geschetst wat houvast heeft voor de komende tien á twintig jaar. Alleen dan zal er ruimte komen voor innovaties en investeringen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel