NL-Alert stuurt maandag testalarm

FLEVOLAND • Zo 4 december 2022 | 20:01 • Zondag 4 december 2022 | 20:01

Maandag om 12.00 uur wordt er weer een testbericht verstuurd van NL-Alert. Er wordt dan een testalarm naar mobiele telefoons gestuurd. Volgens de organisatie kan het geluid hard klinken, dus is het raadzaam om net voor 12.00 uur eventuele op je telefoon aangesloten oordopjes uit je oren te halen.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties in de buurt, zoals branden, rookwolken met giftige stoffen of terroristische aanslagen. Smartphonebezitters krijgen op hun mobiele telefoon een melding, waarin staat wat er aan de hand is, wat ze moeten doen en waar meer informatie gevonden kan worden.

Doordringend alarm
Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Je hoeft niets in te stellen, maar je moet je mobiel wel aan hebben staan. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Ruim driekwart van de Flevolanders herkent het NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen.

Het testbericht ziet er zo uit:
“NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Afgelopen jaren meerdere meldingen in Flevoland
In november bestond het alarmmiddel tien jaar. Het alarmmiddel werd volgens de organisatie al meer dan 1100 keer ingezet in verschillende situaties. Zo werd vorig jaar nog een alarm uitgestuurd tijdens een grote brand aan de Handelsweg-Zuid in Dronten, de rook trok richting Dronten-Zuid en was tot in de verre omtrek te zien. De brandweer adviseerde via een NL-Alert om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Ook werd een NL-Alert melding verstuurd toen bewoners van de wijk Punter in Lelystad een gevaarlijke stof merkten, die in de wijde omtrek geroken werd.

Twee testen per jaar
Elk jaar stuurt de overheid twee keer een testbericht, één in juni en één in december. De test van maandag is het twintigste testalarm. Ook wordt maandag de maandelijkse sirenetest om 12.00 uur gehouden. Het volgende testbericht wordt in juni 2023 gestuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel