Kazerne in plaats van landbouw, boerenbedrijven worden geïnformeerd

ZEEWOLDE • Ma 5 december 2022 | 22:58 • Maandag 5 december 2022 | 22:58

Ongeveer acht boerenbedrijven in het zuiden van Zeewolde worden dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst verder geïnformeerd over de komst van een militaire kazerne in hun buurt. Het ministerie van Defensie heeft aangegeven dat een gebied ten oosten van de Nijkerkerbrug de voorkeur heeft om een nieuwe 'superkazerne' te bouwen. Nu wordt dat gebied nog vooral gebruikt voor landbouw.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het mogelijk dat boerenbedrijven moeten worden uitgekocht of dat hun erfpacht opgezegd moet worden, als er inderdaad wordt besloten om op deze locatie een kazerne te bouwen. Wel benadrukt de woordvoerder dat de exacte locatie van het 500 hectare grote complex nog moet worden bepaald.

Vrijdag zijn medewerkers van het ministerie en de gemeente Zeewolde al langs de deuren geweest bij de bedrijven, om ze te informeren. Het Scoutinglandgoed Zeewolde ligt ook in de buurt van de voorkeurslocatie. Volgens een woordvoerder van Scouting Nederland kan de organisatie daar blijven.

Ergens in dit gebied ligt de beoogde locatie

'Transparantie en duidelijkheid laat nog te wensen over'
In de gemeenteraad van Zeewolde klinken kritische geluiden over de wijze van communiceren over een mogelijke nieuwe kazerne. "Dit onderwerp speelt al ver voor de verkiezingen", zegt fractievoorzitter Bouwe van der Weide van het CDA. Het nieuwe College van B & W heeft nog maar één persbericht verstuurd. Qua transparantie en duidelijkheid laat het nog te wensen over", aldus Van der Weide.

Ook Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde hoort weinig nieuws. "De informatievoorziening tot nog toe is matig." Ook het feit dat er dinsdagavond een informatiebijeenkomst is, is bij sommige partijen niet bekend.

CU: 'Juist wel transparant gehandeld'
Fractievoorzitter Tamara Baas van coalitiepartij ChristenUnie vindt juist dat het college transparant handelt. "Ze doen er alles aan om de bevolking goed voor te lichten." Als voorbeeld noemt ze het feit dat het college in augustus meldde dat het ministerie van Defensie Zeewolde als een mogelijke locatie zag voor een nieuw te bouwen kazerne. "Verder kan het college weinig melden", aldus Baas.

Ook fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde vindt dat er nog weinig te melden valt. "Ik denk dat we pas echt in actie kunnen komen, als de plannen duidelijk zijn. Dat is nu nog niet zo."

Wanneer de definitieve beslissing precies wordt genomen om een kazerne in de buurt van de Nijkerkerbrug te bouwen is nog niet bekend. Binnen nu en een half jaar moet het kabinet een besluit nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel