'Lelystad maandenlang onbereikbaar per trein is onacceptabel'

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 18:04 • Dinsdag 6 december 2022 | 18:04

Dat Lelystad in 2027 voor drie tot vier maanden onbereikbaar is per trein, is onacceptabel. Dat schrijft de Lelystadse afdeling van GroenLinks in een motie, die dinsdag is aangekondigd. De motie is ondertekend door bijna alle partijen in de gemeenteraad en is dinsdagavond tijdens een raadssessie besproken.

In 2027 wordt een test met een nieuw beveiligingssysteem voor treinen gedaan op het traject van de Hanzelijn. Daardoor zullen er waarschijnlijk drie tot vier maanden lang geen treinen rijden tussen Almere Oostvaarders en Zwolle. "Er maken heel veel studenten en werkende mensen gebruik van deze lijn", zegt GroenLinks fractievoorzitter Bas de Reus. "Die moeten straks waarschijnlijk allemaal met een bus. Die staan ook gewoon in de file in de spits, dus dat is minstens een uur extra reistijd per dag voor deze mensen. Het gaat toch al snel om 20.000 mensen per dag. Dat vinden wij met deze aantallen echt onacceptabel."

'Zeer ongewenst'
Afgelopen maanden reden er ook geen treinen tussen Dronten en Lelystad door de gevolgen van de stroomstoring op 2 september. Daardoor werd vervangend busvervoer ingezet, maar dat is volgens De Reus 'zeer ongewenst'. Daar komt volgens de fractievoorzitter nog bij dat de werkzaamheden in 2027 ook tussen Almere en Lelystad zullen zijn. "En dat gaat om nog veel meer aantallen dan de mensen die naar Zwolle gaan", zegt De Reus. "Misschien is het mogelijk om de werkzaamheden op te knippen: dat we tot Lelystad wel rijden vanaf Almere. Misschien is het mogelijk om het in de vakanties of in de weekenden te doen, om het wat meer uit te smeren of misschien toch ook op andere plekken in het land te gaan testen."

"We snappen dat de test nodig is, want er moet ergens getest worden, maar als wij zien dat in de rest van het land weinig gebeurt of een stuk korter wordt getest, dan denken we dat dat hier ook mogelijk moet zijn."

Naar het ministerie
Als de motie op 20 december wordt aangenomen, verwachten de partijen dat het college contact opneemt met andere gemeentes, zoals Dronten, Zwolle en Almere, en met de provincie. "En dat ze vervolgens ook naar het ministerie stappen met deze motie onder de arm, om toch afkeer uit te spreken tegen deze gang van zaken", zegt De Reus. "En ik denk dat de wethouder ook met de uitspraak van de gemeenteraad een stuk sterker staat."

De motie die GroenLinks heeft ingediend wordt gesteund door alle fracties in de gemeenteraad. Alleen de Inwonerspartij Lelystad had de handtekening nog niet gezet, omdat de partij voorzitter was van de sessie. Na de sessie heeft de fractievoorzitter ook steun uitgesproken voor de motie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel