Voedselbanken halen restgroente zelf van het land

DRONTEN • Wo 7 december 2022 | 13:41 • Woensdag 7 december 2022 | 13:41

De voedselbanken in Flevoland slaan de handen ineen om genoeg verse groenten in de schappen te krijgen. Door de inflatie en de hoge energiekosten zijn steeds meer mensen afhankelijk van de voedselbanken. Daardoor zijn er ook meer producten nodig. Vrijwilligers gaan langs bij de boeren om verse groenten op te halen of te oogsten die niet voldoen aan de gebruikelijke normen.

Het idee is ontstaan bij de appelplukactie van twee maanden geleden, zegt Arie Burggraaf van Voedselbank Dronten. Toen kwamen er 350 mensen helpen om overgebleven appels te plukken bij vijf fruittelers in de gemeente. Ook meldde zich spontaan een agrariër aan die savooiekool had staan die te klein was voor de supermarkt. De vrijwilligers mochten van de voedselbank overgebleven pastinaakwortels rapen op een andere akker.

De voedselbanken roepen nu boeren in de regio op die af willen van hun zogenoemde 'buitenbeentjes' om zich te melden. Vrijwilligers van de Groente en Fruitbrigade komen dan op afspraak langs om de groenten van het land te halen en mee te nemen. De brigade brengt de opbrengst dan weer naar de voedselbanken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel