Vertrek waarnemend gemeentesecretaris roept vragen op bij PVV

ALMERE • Do 8 december 2022 | 16:22 • Donderdag 8 december 2022 | 16:22

Waarnemend gemeentesecretaris Jan Dirk Pruim vertrekt bij de gemeente Almere. Voor de PVV is het besluit een verrassing. Fractievoorzitter Toon van Dijk gaat donderdagavond vragen stellen tijdens de Politieke Markt over het 'plotse vertrek' van de gemeentesecretaris.

De Drontenaar kwam eind vorig jaar terug als interim-gemeentesecretaris, na het vertrek van Richard Wielinga. Eerder was Pruim al negentien jaar raadsgriffier in Almere. Het was de bedoeling dat Pruim zou blijven totdat er een definitieve opvolger was aangesteld, maar dat is nog niet het geval. In een mededeling aan het personeel van de gemeente en de gemeenteraad schrijft Pruim enigszins cryptisch: "Dat een andere persoon voor deze functie op dit moment beter past dan ik."

Volgens de PVV laat die opvolger "niet lang meer op zich wachten en toch vertrekt de waarnemer plotseling. Het zou zelfs een unicum kunnen zijn dat een waarnemend gemeentesecretaris voortijdig het veld ruimt." De PVV wil dan ook weten wat de reden is van het vertrek van Pruim.

'Contract loopt af'
Jan Dirk Pruim laat Omroep Flevoland weten dat er weinig aan de hand is. Vorig jaar tekende hij een contract voor een jaar: "En dat loopt nu af". Pruim was al met pensioen maar keerde terug naar Almere om tijdelijk het gat te vullen dat was ontstaan door het vertrek van de vorige gemeentesecretaris. "Ik had niet de behoefte om het contract te verlengen, het is ook best een stevige baan", aldus Pruim.

'Nieuwe gemeentesecretaris is aanstaande'
Wethouder Maaike Veeningen zei donderdagavond tijdens de politieke markt dat het de keus van de waarnemend gemeentesecretaris is om niet door te gaan. "Het is niet zo dat Jan Dirk Pruim opstapt, hij wil geen verlenging van het contract." Waarom Pruim zijn vertrek zo cryptisch omschrijft weet de wethouder niet: "Het zijn zijn bewoordingen." Veeningen vindt het jammer dat Pruim niet doorwerkt tot de aanstelling van een nieuwe gemeentesecretaris. Het werven van de topambtenaar duurt volgens haar langer dan gedacht.

Veeningen liet verder weten dat begin volgend jaar een nieuwe gemeentesecretaris te verwachten is. Er wordt volgens haar nog met Pruim gesproken over het afhandelen van zijn werkzaamheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel