Garnalenvisserij negen maanden gedoogd om vloot 'stikstofproof' te maken

URK • Do 8 december 2022 | 20:40 • Donderdag 8 december 2022 | 20:40

Garnalenkotters mogen na de jaarwisseling negen maanden zonder nieuwe vergunning vissen in natuurgebieden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gedoogt de tijdelijke situatie.

De Wnb-vergunning (Wet Natuurbescherming) van de garnalenvissers, waaronder zo'n vijftien Urkers, verloopt op 31 december. Vanwege strengere stikstofregels kan een visser pas een nieuwe vergunning krijgen na een stikstoftoets en aanpassingen aan zijn kotter. Omdat die toets pas begin 2023 gedaan kan worden, ontstaat er een periode waarin er met verlopen vergunningen 'illegaal' gevist moet worden. De gedoogperiode van negen maanden vangt dit nu op.

De Nederlandse Vissersbond is blij met de toezegging van het ministerie. De afgelopen periode is er hard voor onderhandeld: "Gedurende de afgelopen maanden werd duidelijk dat een nieuwe vergunning per 1 januari 2023 onhaalbaar was, met name rondom de benodigde stikstoftoets. Er is door het team intensief onderhandeld over een mogelijke gedoogperiode." Ook de gemeenteraad van Urk vroeg aandacht voor de situatie.

Is er genoeg personeel en materiaal?
Wel bestaan er nog altijd zorgen of er genoeg materiaal en personeel is om de ruim tweehonderd garnalenschepen binnen negen maanden aan te passen: "Enerzijds zijn we tevreden dat er besloten is tot een gedoogperiode, anderzijds lijkt een periode van negen maanden te kort om de hele vloot in gereedheid te brengen en zo te kunnen voldoen aan de stikstofopgave", aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

"Gedurende de gedoogperiode van negen maanden moet er nog veel gebeuren. In veel gevallen bij de garnalenvissers aan boord, waar de installatie van nieuwe katalysatoren plaats zal moeten vinden. Maar ook bij ons op kantoor om de aanvraag voor de Wnb-vergunning op diverse punten af te ronden", zo luidt de reactie van Van Tuinen.

De vissersbond hoopt dat de vissers na de benodigde aanpassingen een nieuwe vergunning voor zes jaar krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel