Vader hield dochter Marley én tweede dochter vast

LELYSTAD • Vr 9 december 2022 | 15:23 • Vrijdag 9 december 2022 | 15:23

De Lelystedeling die in juni zijn dochter Marley zonder toestemming meenam uit school hield eerder dit jaar ook een andere dochter vast. De tweede dochter werd in maart uithuisgeplaatst maar daar verzette de man zich tegen. Zo wilde hij een baksteen naar agenten gooien. Dat bleek vrijdag op een pro-formazitting in de rechtbank in Lelystad.

De officier van justitie liet weten dat de 35-jarige vader nu ook wordt verdacht van het vasthouden van zijn tweede dochter. Hij hield zijn dochter vast toen ze uit huis zou worden geplaatst. Omdat de Lelystedeling de agenten bedreigde met een baksteen wordt hij ook daarvoor vervolgd. Verdere details werden niet gegeven, de verdachte was niet aanwezig op de zitting.

Toen de Lelystedeling in juni zijn dochter Marley meenam uit school, waren zijn drie kinderen al een tijdje uit huis geplaatst. De vader dacht dat er in mei eindelijk een doorbraak kwam rond een bezoekregeling. Maar die kwam niet en toen ging het mis. Hij wachtte Marley op bij haar school en nam haar mee. "Al was het maar om even een paar uur met haar samen te zijn. Hij houdt heel veel van haar en zij van hem en er is door dit alles geen schade aangericht’’, legde de advocaat van de man in september uit.

'Marley moest telefoon weggooien en kleding verwisselen'
De officier van justitie ziet het anders. Hij liet in een eerdere zitting weten dat de verdediging de zaak 'bagatelliseert'. "Marley was in 2019 ook al een keer ontvoerd door haar vader. Hij (de vader, red.) liep nota bene in een proeftijd toen het opnieuw fout ging." Volgens de officier moest het meisje haar telefoon van haar vader weggooien, zodat ze niet konden worden gevolgd. "En hij (de vader, red.) vond het ook handiger dat ze andere kleren aantrok, omdat iedereen door het Amber Alert dat was uitgegaan wist hoe ze eruitzag."

De officier benadrukte dat de angst voelbaar was bij het politiekorps op die bewuste dag in 2019. "Iedereen was bang voor een familiedrama, mogelijk met dodelijke afloop. Er werd dan ook met man en macht gezocht naar het meisje." De Lelystedeling gaf eerder aan dat wel te begrijpen, maar heeft steeds benadrukt dat hij nooit iemand kwaad heeft willen doen. "Ik houd heel veel van mijn kinderen. Voor hen ben ik van de harddrugs afgekickt en ook gestopt met softdrugs en alcohol. Ik heb de afgelopen tijd een enorme groei doorgemaakt en wil echt leren hoe ik het als vader beter kan doen."

Op de pro-formazitting bleek dat de verdachte inmiddels op vrije voeten is maar wel onder strenge voorwaarden. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 24 februari.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel