Almeerder schuldig bevonden aan beplakken hoofdkantoor Rabobank

ALMERE • Vr 9 december 2022 | 17:26 • Vrijdag 9 december 2022 | 17:26

Een 24-jarige Almeerder is samen met 15 andere actievoerders van Extinction Rebellion schuldig aan het tijdelijk onbruikbaar maken van ramen en deuren van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat er geen straf volgt, mede door het forse politieoptreden en omdat er niet veel schade is aangericht. De officier had een boete van 425 euro geëist.

Op vrijdag 25 februari werden ramen en toegangsdeuren aan de voorkant van het pand beplakt met posters door de klimaatprotestgroep. De zestien actievoerders zien het strafbare van hun handelingen niet in. Zij beroepen zich op het recht van vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht.

De rechtbank stelt vast dat de ramen en twee toegangsdeuren van de bank tijdelijk onbruikbaar zijn gemaakt. Wel stelt de rechtbank vast dat de schade beperkt is gebleven. Wel is het gedrag van de actievoerders laakbaar te noemen: zij hebben inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van de Rabobank, terwijl ze ook op een andere manier hadden kunnen demonstreren bij het hoofdkantoor van de bank.

De rechtbank acht het optreden van de overheid en de inbreuk die daarmee gemaakt is op het recht op vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht proportioneel. Dat betekent dat er sprake is van een strafbaar feit – het tijdelijk onbruikbaar maken van ramen en deuren van het pand – en dat de actievoerders strafbaar zijn.

Hoe trad de politie op tegen Extinction Rebellion?
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het politieoptreden. Hoewel het gedrag van de actievoerders optreden van de politie rechtvaardigt, had dat optreden ook minder fors gekund. Zo blijkt uit het dossier niet dat de politie de demonstranten eerst gesommeerd heeft om te stoppen met hun demonstratie.

Ook heeft de politie niet duidelijk gemaakt waarom zij niet de namen van de verdachten hebben opgeschreven om hen later voor een verhoor uit te nodigen. In plaats daarvan zijn alle verdachten geboeid afgevoerd naar het cellencomplex en daar tot na het weekend vastgehouden. Sommige actievoerders zijn zelfs iets langer vastgehouden dan is toegestaan.

Alles afwegende is het oordeel van de rechtbank– mede gelet op de geringe ernst van het strafbare verwijt in combinatie met het vrij forse politieoptreden – dat zestien verdachten schuldig zijn en dat een schuldigverklaring zonder strafoplegging een goede afdoening is van deze zaak. Een zeventiende verdachte is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel