Almeerse budgetcoach veel drukker door inflatie

ALMERE • Vr 9 december 2022 | 19:00 • Vrijdag 9 december 2022 | 19:00

Steeds meer mensen kloppen aan bij een budgetcoach om te helpen met geldproblemen. Zo ook bij de Almeerse Amé Pots. Ooit zat ze zelf in de schulden, maar nu helpt ze anderen om er vanaf te komen.

Volgens Pots is vooral voor de middenmoot de manier van leven drastisch veranderd omdat zij nergens voor in aanmerking komen. "Geen toeslagen, geen compensaties. Die komen nu opeens in de problemen door bijvoorbeeld de energieprijzen of duurdere boodschappen".

Zelf in de schulden
Dat Pots als budgetcoach is gaan werken, was voor haar niet iets om lang over na te denken. Op jonge leeftijd belande ze zelf in de schuldsanering. Toen ze net 20 was overleed haar moeder en ze nam de kinderopvang van die moeder runde over. "Ik zat nog op school, ik had geen idee hoe ik om moest gaan met geld", vertelt Pots. Ze kon de opvang niet draaiende houden.

Schaamte
"Toen ik de schuldsanering in ging, werd ik niet meer als mens behandeld, maar echt als iemand die dit zelf had veroorzaakt. Vanaf dat moment heb ik gezegd dit moet anders kunnen. Als iemand mij toen had geholpen, wil ik niet zeggen dat ik niet in de schuldsanering was geraakt, maar dan had ik al veel eerder leren omgaan met geld", zegt Pots. Ze verstopte zich in die tijd achter de bank als er een schuldeiser voor haar deur stond.

Toch heeft die tijd haar ook veel bijgebracht. "Het klinkt misschien gek voor veel mensen, maar de schuldsanering heeft mij heel sterk gemaakt. Je moet op zo'n moment alles loslaten. Uiteten of even een avondje stappen kan niet meer. Maar juist dan word je heel creatief en leer je heel veel te waarderen", zegt Pots die laat weten dat dat laatste erg belangrijk is voor mensen die problemen hebben met geld. "Helaas draait in deze tijd alles om geld: boodschappen, energieprijzen en de feestdagen. Maar niet alles hoeft geld te kosten om het leuk te hebben. Dat heb ik heel erg geleerd van de schuldsanering."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel