Man die zorginstantie 'terroriseerde' moet volgens OM cel in

EMMELOORD • Za 10 december 2022 | 9:00 • Zaterdag 10 december 2022 | 9:00

Een officier van justitie heeft vrijdag 272 dagen cel geëist tegen een 34-jarige oud-Emmeloorder. De man kreeg het in april en mei aan de stok met de zorginstantie die hem begeleidde. Hij vond dat die niet goed voor hem zorgde en uit frustratie bedreigde hij medewerkers en de directeur. Ook zou hij gebouwen en een woning hebben vernield.

"Ze waren me aan het hersenspoelen en wilden me medicijnen laten slikken waar ik geen baat bij had", zei hij in een eerdere zitting. Vrijdag zei hij dat hij zich niet gehoord voelde in zijn lichamelijke klachten, waar hij naar eigen zeggen erg veel last van had. "Zij zeiden dat die kwamen door mijn coke-gebruik, maar dat was niet zo."

"Ik vermoord je"
Uit boosheid bedreigde de man, die nu in Kampen woont, meerdere medewerkers van de zorgorganisatie, waar hij tussen 2015 en 2018 naar eigen zeggen goed werd geholpen. "Ik vermoord je. Als ik je tegenkom sla ik je met je hoofd tegen de stoep", zei hij tegen eentje.

Toen hij ergens het telefoonnummer van de directeur had gevonden, kreeg die dreigende en beledigende telefoontjes en berichtjes. "Ik verkracht je hele organisatie, ik ga je kapotmaken en ik begin bij je knieschijven. Dit lijkt me een zaak voor mannen die jou een bezoekje gaan brengen", stuurde hij onder meer.

Zorgwoning gesloopt
Een ex-vriendin van de man kreeg ook dreigberichtjes van hem. Daarnaast zou hij een slot in een kantoorpand van de organisatie in Lelystad kapot hebben gemaakt. En ook zou hij de zorgwoning waar hij woonde aan de Zeeasterstraat in Emmeloord van binnen hebben gesloopt.

De kelder van de fietsenwinkel eronder, ook onderdeel van de zorgorganisatie, werd volgens de officier door de man onder water gezet met een tuinslang door een gat in de trap.

Op kantoor in de Havenstraat in Emmeloord vernielde hij een computer, gooide met een bureaustoel en sloeg een desinfectiedispenser van de muur, zo luidt de aanklacht. Hij zou ook met een koevoet hebben rondgelopen. De totale schade loopt volgens de getroffen zorginstantie richting de 50.000 euro.

'Schreeuw om hulp'
De oud-Emmeloorder erkende dat hij fout is geweest, al zegt hij niet alle vernielingen te hebben gepleegd. "Deze hele zaak ademt een schreeuw om hulp", zei de officier.

"Meneer kampt met autisme, adhd en psychische problemen en voelde zich niet gehoord en gezien. Of dat nou terecht is of niet hij heeft de grenzen overschreden. Alle hulpverleners wilden hem tegemoetkomen en hebben alles lang geaccepteerd. Maar ergens is de maat gewoon vol."

Van de geëiste celstraf zijn er 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Wat overblijft zat de man al in voorarrest uit. De officier vindt ook toezicht door de Reclassering noodzakelijk plus het betalen van een paar schadevergoedingen.

Uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel