'Aandachtspunt' voor zeven raadsleden na onderzoek belangenverstrengeling

URK • Za 10 december 2022 | 10:06 • Zaterdag 10 december 2022 | 10:06

Zeven raadsleden uit Urk hebben een aandachtspunt op het gebied van integriteit. Dat blijkt uit een risicoscan door het bureau Necker van Naem. Burgemeester Cees van den Bos vroeg eerder dit jaar om zo'n inventarisatie om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen.

Volgende week staan de bevindingen op de agenda van de gemeenteraad. De raadsleden hebben goedkeuring gegeven voor het openbaar maken van de informatie.

De aandachtspunten zijn er vooral vanwege de baan of specifieke werkgever van de raadsleden. Zo werkt raadslid Tunis Hoekstra van de SGP bij een ingenieursbureau dat ook werk doet voor de gemeente Urk. Met Hoekstra is nu afgesproken dat hij niet meedoet aan vergaderingen of stemmingen over onderwerpen waar zijn werkgever bij betrokken is. Ook worden aanvragen uit Urk behandeld door kantoren van zijn werkgever elders in het land.

Raadslid Nelleke Kramer van de ChristenUnie heeft een werkgever die een subsidierelatie heeft met de gemeente. Ook zij zal niet vergaderen of stemmen over agendapunten waar haar werkgever in voorkomt. Voor raadslid Marjanne Romkes van het CDA geldt hetzelfde. Als ZZP'er in de culturele sector zal zij niet meedoen met vergaderingen als die haar werk rechtstreeks raken.

Jacob de Borst van de SGP is naast raadslid op Urk ook lid van het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland. Die verantwoordelijkheden kunnen elkaar raken en daarom zal ook hij zich afzijdig houden bij zaken die het waterschap raken.

Oude beeldvorming speelt nu nog mee
Voor raadslid Jan Koffeman heeft Necker van Naem 'beeldvorming uit het verleden' meegegeven als aandachtspunt. Het bureau doelt hier waarschijnlijk op zijn veroordeling in een visfraudezaak. Koffeman kreeg in 2007 een werkstraf van 60 uur en zijn bedrijf kreeg een boete van 25.000 euro opgelegd. Hij werd uit de SGP gezet en begon zijn eigen partij: Hart voor Urk. Als maatregel bij zijn aandachtspunt wordt genoemd om als raadsfracties periodiek met elkaar in gesprek te gaan over het thema integriteit.

Alle fracties zegden mee te werken aan risicoscan
Alle zeven fracties in de Urker gemeenteraad zegden dit voorjaar toe mee te zullen werken aan de risicoscan. Het was de eerste keer dat op Urk een risicoscan voor raadsleden werd gehouden. Ook in Flevoland was het de eerste keer dat leden van een gemeenteraad meewerkten aan een dergelijk onderzoek naar integriteit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel