Team dat worstelende MKB'ers helpt is succesvol en gaat voorlopig door

FLEVOLAND • Za 10 december 2022 | 10:52 • Zaterdag 10 december 2022 | 10:52

Het MKB Schakelteam Flevoland gaat langer door. Ook in 2023 kunnen kleine MKB'ers in de provincie, met twee tot tien medewerkers, hulp krijgen van de zes adviseurs.

Het Schakelteam helpt de ondernemers onder meer hun weg te vinden in het woud van subsidies. Ook kunnen ze advies krijgen over bedrijfsplannen en marketing.

Het kleinere bedrijfsleven worstelt vaak met de dagelijkse problemen, zegt gedeputeerde Jan Nico Appelman in Het Gesprek. "Op het gebied van strategie, marketing, financiering en verduurzaming", noemt Appelman als voorbeelden.

Het schakelteam helpt hierbij. "Ik ben ontzettend blij dat we met meer dan 27 partijen een aanpak hebben ontworpen die de kleine MKB'er specifiek bedient."

Honderden gesprekken
Flevoland telt zo'n tienduizend MKB-bedrijven met twee tot tien werknemers. Bij de start van het Schakelteam in september 2021 werd de ambitie uitgesproken om eind 2022 20 procent daarvan te hebben bereikt. Dat zijn dus tweeduizend bedrijven. Volgens Appelman is dit streven bereikt.

"Zo'n vijfhonderd individuele bedrijven hebben een adviesgesprek gehad", zegt Appelman. "Er zijn ook vier á vijfhonderd bedrijven in andere samenstellingen via de bedrijfskringen benaderd." Ook is er een belteam en een team van zes adviseurs die actief langs bedrijven zijn gegaan.

Bovengemiddelde MKB-provincie
Doorverwijzen is één van de belangrijkste functies van het schakelteam. De hoge energieprijzen is een voorbeeld van een probleem waar kleine ondernemers mee in aanraking komen.

"Dan kunnen we ze doorverwijzen naar het Energie Expertisecentrum." Ook maakt het team ondernemers wegwijs in het Flevolandse netwerk. "We hebben in Flevoland een heel mooi 'ecosysteem' in ondernemerschap. Er zijn ongelofelijk veel regelingen en organisaties. Een ondernemers met twee tot tien medewerkers is dagelijks met hele andere dingen bezig."

Na het komende half jaar wil Appelman in gesprek met gemeentes die het schakelteam steunen. "Om enerzijds de aanpak te evalueren, en dan ook te kijken of we hiermee doorgaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel