Lelystedeling veroordeeld tot 14 jaar cel voor liquidatiepoging Vinkeveen

LELYSTAD • Ma 12 december 2022 | 14:54 • Maandag 12 december 2022 | 14:54

Een 22-jarige man uit Lelystad is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor betrokkenheid bij een liquidatiepoging in Vinkeveen. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging tot moord, omdat hij de bestuurder van de vluchtauto was. De daadwerkelijke schutter overleed na de liquidatiepoging. Hij werd geraakt door een kogel. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, die 16 jaar eiste.

De Lelystedeling en de schutter wachtten in de nacht van 5 op 6 maart van dit jaar op de parkeerplaats van het Leonardo Hotel en The Harbour Club in Vinkeveen. Dat bleek uit camerabeelden. Toen het doelwit naar buiten kwam, liep de schutter - een 26-jarige Amsterdammer - achter hem aan en schoot hij met een machinepistool. Het beoogde slachtoffer schoot terug en de Lelystedeling en Amsterdammer leken ervandoor te gaan. Maar bij de slagboom reed de auto weer terug. De Amsterdammer hing uit het raam en schoot naar het beoogde doelwit, maar werd uiteindelijk zelf in zijn hoofd geraakt. Een van de rondvliegende kogels raakte een omstander en een andere kogel belandde via een raam in één van de hotelkamers.

Na de schietpartij reed de Lelystedeling naar het ziekenhuis in Amstelveen, waar hij de Amsterdammer afleverde bij de Spoedeisende Hulp en zelf werd aangehouden. De schutter overleed een dag later.

Ongeloofwaardig
De Lelystedeling ontkende maandag in de rechtszaal dat hij wist wat er zou gebeuren. Volgens de verdachte was hij door de Amsterdammer gevraagd om hem ‘voor een paar honderd euro’ naar Vinkeveen te rijden. Hij zou de man al enkele keren eerder ‘als een soort taxichauffeur’ hebben vervoerd.

Voor de rechtbank staat echter vast de man als bestuurder van auto medeschuldig is aan poging tot moord op het beoogde doelwit. Dat hij van niets wist, achten de rechters ‘ongeloofwaardig’. Volgens hen moet de man een of meer wapens in de auto hebben zien liggen en was hij ook betrokken bij voorbereidingshandelingen. Eerder op de avond had hij onder meer met de Amsterdammer kentekenplaten gestolen en op zijn auto bevestigd.

Volgens de rechtbank mag er van geluk worden gesproken dat er niet nog meer doden of gewonden vielen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel