'IJsprikkers' houden sluis met lange stokken ijsvrij

DRONTEN • Do 15 december 2022 | 9:38 • Donderdag 15 december 2022 | 9:38

Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn druk in de weer met het ijsvrij houden van vaarwegen. Bij Roggebotsluis in Dronten wordt dat handmatig gedaan met lange stokken. Medewerkers lopen rond de sluis en prikken het ijs van de sluisdeuren af zodat de vaarroute begaanbaar blijft. Zolang het vriest zijn deze zogenoemde 'ijsprikkers' actief.

Als het ijs niet weggeprikt wordt, kan dat volgens Rijkswaterstaat voor grote problemen zorgen. Met een dik pak ijs kan de deur blokkeren en kapot gaan. Het hydraulische systeem en de trek- en duwstangen van de deuren kunnen dan ook door het ijs gesloopt worden. Daarnaast wil Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat de schepen door de sluis kunnen varen.

De 'ijsprikkers' beginnen om zes uur 's ochtends omdat dan de sluis ook in werking gaat. Het watermanagementcentrum houdt de watertemperatuur, de ijsgroei en de hoeveelheid wind in de gaten. Op basis van die gegevens worden de medewerkers opgeroepen om het ijs weg te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel