Dossier Frank Mink

Wo 15 februari 2006 | 0:00 Woensdag 15 februari 2006 | 0:00
Vliegtuigspotters spioneren

Twee Nederlandse vliegtuigspotters, onder wie Frank Mink uit Lelystad, werden in december 2001 aangehouden door de Griekse politie, omdat ze tijdens het uitoefenen van hun hobby zouden spioneren. Het tweetal maakte deel uit van een groep van 14 spotters die foto's van gevechtsvliegtuigen maakten bij een Griekse militaire vliegbasis. De groep spotters werd op borgtocht vrijgelaten, maar moest zich later weer in Griekenland melden.

Spotters veroordeeld

Ondertussen werd er in Nederland een fonds opgericht om de spotters financieel te steunen tijdens hun proces. In januari 2002, toen het fonds al een maand bestond, was er ? 2.200 ingezameld. In april 2002 begon het proces tegen Frank Mink. Volgens zijn advocaat werd de Lelystedeling verdacht van 'simpele spionage'. Op dat delict staat in Griekenland een straf van 1 tot 5 jaar. Mink rekende erop dat hij zou worden vrijgesproken, omdat hij onschuldig was. Tijdens de rechtszaak voerde een Griekse Luchtmachtofficier aan dat de 14 spotters al werden verdacht voor ze werden gearresteerd. De rechtbank was het, tegen de verwachting van Mink in, eens met de officier en veroordeelde Mink tot 3 jaar cel wegens het verzamelen van staatsgeheimen. Mink kon desondanks naar huis in afwachting van zijn hoger beroep.

Mink teleurgesteld in politiek

Terug in Nederland zei Mink teleurgesteld te zijn in de Nederlandse politiek. Volgens de spotter was hij in de steek gelaten en was hij nooit veroordeeld als politici zich met de zaak hadden bemoeid. VVD-Europarlementariër Toine Manders wilde zich in gaan zetten voor de veroordeelde spotters. Hij vond dat Griekenland zich als volwaardig EU-lid niet aan de geldende regels had gehouden. Daarop sloten de Europarlementariërs Lousewies van der Laan en Bob van de Bos (beiden D66) zich ook aan bij de lobby om Mink vrij te krijgen.

Toch vrijspraak

De laatste rechtszaak tegen Mink en de andere veroordeelde spotters begon op 4 november 2002. Mink kreeg steun van LPF-Tweede-Kamerlid Mat Herben. Herben was ook vliegtuigspotter geweest en had gewerkt als voorlichter bij defensie. Volgens de veroordeelden zou Herben een 'nuttige en indrukwekkende' getuige kunnen zijn. Het hoger beroep werd 1 dag uitgesteld tot 5 november. De rechtszaak verliep die eerste dag chaotisch, maar na een paar dagen had Mink toch een positief gevoel over de gang van zaken. Vooral de getuigenis van Herben maakte indruk, volgens de spotters maakte hij gehakt van de Griekse spionageverdenking. Herben zei dat alle vliegtuigen in vredestijd een registratienummers hebben dat gewoon kan worden opgevraagd. De spotters hadden dus niets verkeerd gedaan. De aanklager hield wel vol dat de Nederlanders en de Britten zich schuldig hadden gemaakt aan lichte spionage. De rechter was niet gevoelig voor het betoog van de aanklager en sprak alle spotters vrij van spionage. Mink probeerde nog een schadevergoeding los te krijgen van de Griekse overheid, maar dat was geen succes, omdat dat niet kan volgens het Griekse recht. Op 8 november 2002 kwam Mink weer terug in Nederland en spotte op Schiphol gelijk een paar vliegtuigen, inclusief de machine die hem bracht.Begin mei 2003 was de druk helmaal van de ketel voor Mink. De Griekse justitie besloot toen helemaal af te zien van vervolging van de spotters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel