Restaurants blijven dicht tijdens kerst door personeelstekort en hoge lasten

ALMERE • Wo 21 december 2022 | 6:03 • Woensdag 21 december 2022 | 6:03

Het personeelstekort in de horeca zorgt ervoor dat sommige restaurants genoodzaakt zijn om deels te sluiten met de feestdagen. Dat zegt Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Van der Meer zegt dat personeel tijdens de feestdagen vijftig procent extra loon krijgt en dat de inkoop duurder is, maar dat de prijs lang niet altijd wordt doorberekend aan de klant. Daardoor zijn marges voor de ondernemer kleiner. "Aan de hand daarvan zijn er ondernemers die de keus maken om dan maar dicht te zijn in plaats van open te gaan."

"Wij zijn ook twee dagen in de week dicht omdat we een tekort hebben aan koks", zegt Van der Meer die eigenaar is van restaurant Bakboord. "Normaal zijn wij zeven dagen in de week open. Dat kost best wel wat omzet. Aan de andere kant doen we er van alles aan om in die vijf dagen zoveel mogelijk omzet te draaien zodat wij onderaan de streep onze marges draaien."

Hoge verwachtingen
Restaurant De Rede met een locatie in Dronten en Lelystad is ook dicht met de kerst, maar dat is geen uitzondering. "Het zijn de enige dagen in het jaar dat we echt gesloten zijn. We doen dat ook omdat we merken dat gasten met kerst hoge verwachtingen hebben en dan heb je uiteindelijk meer kosten dan er binnen komt."

Le Journal in Lelystad kiest voor de gulden middenweg, eerste kerstdag gesloten en tweede kerstdag open. Maar niet alleen vanwege de hoge kosten. Eigenaar Merlijn Lindenman: "Eigenlijk is al jaren met kerst uit eten gaan niet meer zo heel populair. Komt ook omdat supermarkten daar veel meer invulling aan hebben gegeven. Maar die tweede kerstdag staat wel nagenoeg volgeboekt. En ik vind het ook belangrijk dat je wel de mogelijkheid biedt voor gasten om met kerst te komen eten met familie, net als door het jaar heen."

'Minder optimistisch'
Door het tekort aan personeel, de energieprijzen en hogere inkoopprijzen zijn veel horecabedrijven minder optimistisch over de toekomst van hun zaak dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In mei van dit jaar verwachtte 59 procent van de bedrijven volgend jaar nog te bestaan, nu is dat nog maar 52 procent.

"Als er een aantal horecabedrijven dicht is met de kerst, dan hebben degenen die open zijn het daardoor hartstikke druk" zegt voorzitter van de lokale afdeling van KHN. "Wij zitten helemaal vol kerstavond en eerste kerstdag. Tweede kerstdag zijn wij gesloten. Niet vanwege het personeelstekort, maar ik vind dat mijn werknemers ook kerst moeten vieren met hun gezin, hun partner, hun familie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel