Gelders windmolenverbod voor wespendief raakt Flevoland niet

FLEVOLAND • Wo 21 december 2022 | 16:39 • Woensdag 21 december 2022 | 16:39

Een Gelders verbod op de bouw van nieuwe windmolens rondom de Veluwe om een kwetsbare roofvogelsoort te beschermen, heeft geen gevolgen voor bestaande windparken in Flevoland. Dat zegt een woordvoerder van de provincie Flevoland. En omdat er in Flevoland sowieso geen nieuwe windmolens meer mogen worden gebouwd, heeft het verbod ook geen gevolgen voor de toekomst.

De provincie Gelderland besloot het verbod in te stellen om te voorkomen dat roofvogelsoort de wespendief in aanvaring komt met de wieken van een windmolen. De provincies Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland hebben onderling overleg gehad over het verbod.

Windpark Groen
De maatregelen gelden in een zone van 1 tot 8 kilometer rondom de Veluwe. Een deel van dat gebied loopt over de oostelijke rand van Flevoland. De windmolens van Windpark Groen staan vlak langs het gebied waar het verbod nu geldt, maar vallen er net buiten.

Een woordvoerder van de provincie Gelderland zegt dat er in die zin dus geen directe consequenties zijn voor Flevoland. "We zijn hierover natuurlijk al met onze buurprovincies in gesprek. In januari gaan we weer rond de tafel."

Wespendief slachtoffer
De wespendief is een kwetsbare vogelsoort die ook in Flevoland voorkomt, maar in Gelderland dus echt beschermd moet worden. Als de soort zou verdwijnen heeft dat gevolgen voor de biodiversiteit op de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. De provincie heeft de wettelijke taak om de soort in stand te houden. Omdat vogels slachtoffer worden van windmolens, heeft Gelderland nu dus moeten besluiten om de bouw van windparken in en bij het leefgebied van de roofvogel te verbieden.

De inschatting van de provincie Gelderland is dat het verbod tussen de drie en vijf jaar zal gelden. De hoop is dat er in die tijd een oplossing gevonden wordt voor de vogelsterfte door windmolens. Een cameradetectiesysteem kan misschien helpen. Ook het zwart schilderen van een rotorblad zou de vogels kunnen waarschuwen.

Kan dat nou zomaar?
Hoewel er geen gevolgen voor onze provincie zijn van het Gelderse verbod, vroegen we ons toch af: Kan dat nou zomaar, dat de ene provincie iets voor een andere bepaalt? Volgens de woordvoerder van de provincie Flevoland kan dat wel degelijk. "De provincie waarin de activiteit plaatsvindt is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, maar... ook namens de provincie waar de effecten plaatsvinden." Ofwel, door die verantwoordelijkheid voor de effecten van een maatregel kan een verbod in de ene provincie dus wel degelijk gevolgen hebben voor de andere. "Dit zelfde zie je bij de stikstofproblematiek. Daarbij moet Flevoland ook rekening houden met de effecten in een andere provincie", voegt de woordvoerder toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel