Raad akkoord met aankoop twee boerderijen voor stikstofruimte

ZEEWOLDE • Vr 23 december 2022 | 12:17 • Vrijdag 23 december 2022 | 12:17

De gemeente Zeewolde koopt definitief twee boerderijen op om met de vrijgekomen stikstofruimte woningbouw in het dorp en uitbreiding van het bedrijventerrein Trekkersveld mogelijk te maken. De gemeenteraad is daar gisteravond mee akkoord gegaan. De boerderijen die naast elkaar staan maken deel uit van een melkveehouderij. De gemeente koopt de erven en gebouwen voor 2,7 miljoen euro.

Alle oppositiepartijen in de gemeenteraad stemden tegen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Volgens Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde leveren de veehouderijen "slechts een minimale stikstofbijdrage".

D66 vindt de handelswijze "niet te rijmen met de brief die het college begin augustus naar de provincie heeft gestuurd, want daar heb je een bepaalde verwachting mee geschapen." In de brief waar D66 het over heeft, schaart het college zich achter de PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder natuurvergunning zitten. D66 wil de vrijkomende stikstofruimte gebruiken om hen te helpen. Dat standpunt wordt gedeeld door de VVD. De partij meent dat "Zeewolde met deze aankoop stikstofruimte wegkaapt voor de neus van de sector die dat het hardst nodig heeft….onze boeren."

Collegepartij ChristenUnie stemde in met het voorstel: "De provincie is verantwoordelijk voor de PAS-melders en heeft de kans gehad om dit te regelen, maar zag hiervan af. Wij stemmen in, omdat wij door willen met bouwen."

'Te koop aangeboden'
Wethouder Helmut Hermans legde tijdens de raadsvergadering uit dat alleen het betonnen erf met de opstallen worden gekocht. De grond blijft van het Rijksvastgoedbedrijf. De verkopende agrariër heeft zijn bedrijf zelf te koop aangeboden, omdat hij verder wil in Duitsland en Denemarken.

Op de vraag wat het college wil doen met de erven antwoordde Hermans: "Eén van de mogelijkheden die wij krijgen door de aankoop van deze boerderijen is om een goede huisvesting voor onder andere Oekraïense vluchtelingen te realiseren."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep Zeewolde, gemaakt door Bart Bos. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel