Ontruiming dreigt voor Almeerse biologische distilleerderij BioSpirits

ALMERE • Di 10 januari 2023 | 13:03 • Dinsdag 10 januari 2023 | 13:03

De Almeerse biologische distilleerderij BioSpirits moet zeer waarschijnlijk het bedrijfspand aan de Bolderweg in Almere Buiten verlaten, zo bleek dinsdag in de rechtbank in Lelystad. Het bedrijf kan de hoge energieprijzen niet meer betalen waardoor er een huurachterstand van meer dan 19.000 euro is ontstaan. Verhuurder Honselaar Onroerend Goed eiste dinsdag ontruiming van het pand en het betalen van de achterstallige huur.

Eigenaar en directeur van BioSpirits, Frans Erdmann, zei bij de kortgedingrechter het financieel niet meer te trekken sinds de energieprijzen in september meer dan verviervoudigd zijn. "We zaten op 400 euro per maand, nu is het opeens 1850 euro. Dat is een financiële ramp voor het bedrijf."

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in financiële nood verkeert. Anderhalf jaar geleden stonden beide partijen ook al tegenover elkaar in de rechtbank. Toen ging het om een oplopende huurachterstand door de coronapandemie. De verhuurder was toen nog bereid om een betalingsregeling te treffen, dat is nu niet het geval.

'Eerst een vonnis, dan zien we wel verder'
Hoewel Honselaar Onroerend Goed begrijpt dat het voor de ondernemer zeer moeilijke tijden zijn, zit een betalingsregeling er nu niet in. "Eerst een vonnis, dan zien we wel weer verder", aldus de advocaat van de verhuurder. Erdmann zei na afloop van het kort geding het standpunt van de verhuurder te begrijpen. "De schuld ligt bij de regering, zij bepalen de prijzen", is zijn conclusie. De rechter doet op 24 januari uitspraak in deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel