Burgemeester vindt vertraging veilig maken N50 door stikstofcrisis 'onvoorstelbaar'

NOORDOOSTPOLDER • Do 12 januari 2023 | 23:38 • Donderdag 12 januari 2023 | 23:38

Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder snapt niet dat de verbreding van de N50 nog altijd stil ligt door de stikstofcrisis. Dat zei hij donderdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Theater 't Voorhuys in Emmeloord. "Dat stikstof hier boven de verkeersveiligheid gaat, vind ik eerlijk gezegd onvoorstelbaar."

"Er zijn zoveel doden en ongelukken op dat stuk", licht hij achteraf toe. Hij verwijst naar een traject van de N50 op Overijssels grondgebied, maar volgens de burgemeester maken ook veel inwoners van de Noordoostpolder er gebruik van. Het stuk provinciale weg zou verbreed worden, maar door de stikstofcrisis is dat uitgesteld. Volgens RTV Oost zouden de werkzaamheden op z'n vroegst in 2025 kunnen beginnen. "Ik snap dat natuurwaarden heel belangrijk zijn, maar soms denk ik: en de verkeersveiligheid dan?", zegt de burgemeester.

"Er worden soms afwegingen gemaakt, waarvan ik me afvraag of dat de goede zijn. Hier is de verkeersveiligheid gewoon te belangrijk. Er gebeurt te vaak wat." De Groot doet een oproep tot 'creativiteit' om te zorgen dat de N50 zo snel mogelijk kan worden aangepakt. "Tegenwoordig hebben we allemaal materiaal dat op elektriciteit werkt, dus volgens mij kan het ook op een andere manier."

'Duurzame oplossingen' voor boeren
Tijdens zijn nieuwjaarsspeech richtte burgemeester De Groot zich ook tot de boeren van Noordoostpolder. Hij wil samen op zoek te gaan naar manieren om meer biodiversiteit te creëren en duurzame oplossingen te vinden voor hun problemen. "U mag daarbij op ons rekenen, en waar mogelijk dragen we bij aan het dichterbij brengen van dit perspectief."

"Dat is een oproep tot innovatie, maar ook een oproep aan alle overheden om deze boeren perspectief te geven", licht hij toe. Hij denkt dat de gemeente Noordoostpolder bijvoorbeeld hulp kan bieden als een boer besluit te stoppen met zijn bedrijf, door samen te zoeken naar een nieuwe mogelijkheden. "We kunnen niet alles doen, maar we kunnen wel met ze meedenken. En waar dat kan, zullen wij dat doen."

Afgelopen maandag deed collega-burgemeester Cees van den Bos een soortgelijke oproep aan de vissers van Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel