Ruim 1.300 extra opvangplekken voor Oekraïners nodig in Flevoland

FLEVOLAND • Vr 20 januari 2023 | 17:53 • Vrijdag 20 januari 2023 | 17:53

Veiligheidsregio Flevoland moet voor juli nog ruim 1.300 extra vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de Veiligheidsregio aan de gemeenten in Flevoland. Volgens de Veiligheidsregio zijn de mogelijkheden om nog meer Oekraïense vluchtelingen in Flevoland op te vangen beperkt en is het een grote opgave om tot het totale aantal van ruim 3.300 plekken te komen.

Toen de Russische inval net was begonnen, kreeg Flevoland de opgave om 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Bij die opgave is volgens de Veiligheidsregio niet gekeken naar het aantal inwoners en het oppervlak van de regio's: elke regio moest evenveel opvangplekken creëren. Omdat Flevoland een relatief kleine regio is, is de opgave volgens de Veiligheidsregio groot. In verhouding vangt Flevoland meer Oekraïners per duizend inwoners op dan andere regio's. Ook zijn er nauwelijks bestaande gebouwen meer beschikbaar om de vluchtelingen op te vangen.

Veel locaties in Flevoland zijn op verzoek van het Rijk een half jaar tot een jaar beschikbaar. De gemeenten zetten zich nu in om de bestaande locaties open te houden of om alternatieven te vinden. De zes gemeenten moeten nu kijken naar extra locaties; volgens de Veiligheidsregio is de wil om nieuwe locaties te creëren groot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel