Huisvuil blijft twee dagen liggen door staking Stadsreiniging Almere

ALMERE • Di 24 januari 2023 | 6:33 • Dinsdag 24 januari 2023 | 6:33

De Stadsreiniging in Almere heeft dinsdagmorgen de aftrap gegeven voor een staking van gemeenteambtenaren in diverse gemeenten in het land. Het gaat bij die landelijke acties naast onder meer vuilnismannen ook om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en medewerkers van gemeentekantoren.

Volgens vakbond FNV zal de tweedaagse staking in Almere onder meer gevolgen hebben voor het ophalen van huisafval en het legen van de ondergrondse vuilniscontainers. De gemeente Almere zegt dat niet alle medewerkers staken, waardoor een deel van de afvalinzameling wel zou doorgaan. De huisvuilcontainers worden dinsdag en woensdag zeker niet geleegd.

"Dat mensen met onzekere contracten toch hier zijn en toch het werk neerleggen, daar ben ik ontzettend trots op."

— Gijsbert Boggia, FNV

FNV-woordvoerder Gijsbert Boggia is tevreden over de opkomst. Er zijn ongeveer 100 stakers geregistreerd. "Het is heel veel wat we van ze vragen. Er wordt al heel lang onderhandeld over de cao en we komen geen stap verder. De werkgevers bieden echt veel en veel en veel te weinig, en willen niet opschuiven. Dan ben je een keer uitgepraat." Boggia noemt de actie nu al geslaagd. "Dat mensen met onzekere contracten, daar zijn er veel te veel van hier, flexcontracten en uitzendbureaus, toch hier zijn en toch het werk neerleggen, daar ben ik ontzettend trots op."

Steun collega's Stadhuis
Ook andere Almeerse ambtenaren zijn dinsdagmorgen vroeg bij de Stadsreiniging te vinden. "Er zijn tientallen van het Stadhuis, voor wie de cao ook geldt, die nu niet staken", zegt Boggia. "Die zijn er uit solidariteit met hun collega's, die nu al het werk neerleggen."

FNV wil met werkonderbrekingen en stakingen een betere cao afdwingen. De bond stelde in november een ultimatum toen het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) was vastgelopen. De gemeenten boden een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel