Kosten vandalisme basisscholen vorig jaar twee ton, nog geen zicht op einde probleem

LELYSTAD • Wo 25 januari 2023 | 6:03 • Woensdag 25 januari 2023 | 6:03

Vernielingen bij bassischolen in Lelystad zijn aan de orde van de dag. En het wordt steeds erger. Volgens de gemeente bedraagt de schade door vandalisme bij de scholen in het afgelopen jaar 200.000 euro.

Vernielde ruiten, graffiti en ontplofte prullenbakken door vuurwerk. Het vandalisme zorgt voor een toenemend gevoel van onveiligheid. "Af en toe zie ik ook het AED-apparaat op de grond liggen", zegt een bezorgde ouder. "Ramen die gewoon worden ingetikt. Het is niet netjes en de conciërge moet het weer opruimen." 

Het Mozaïek
Bij kindcentrum Het Mozaïek is het regelmatig raak, vooral de laatste maand, tot ergernis van schooldirectrice Ingeborg Gels. "Het is vooral ruitschade. Het is een groepje hangjongeren dat het blijkbaar heel stoer vindt om te vernielen." Voorlopig dieptepunt is een diefstal afgelopen weekend. "Er is ingebroken, ze hebben alle chromebooks van de kinderen en de laptops van de leraren meegenomen. Alleen al aan devices is dat 15.000 euro. Plus de schade van het herstellen van de deuren."  

Bijna alle basisscholen hebben de afgelopen jaren last gehad van vandalisme. Dat zeggen bestuurders van drie koepelorganisaties die in Lelystad tientallen basisscholen onder zich hebben. In Lelystad geldt het zogeheten Open Schoolplein Beleid, zodat de buurt na schooltijd ook gebruik kan maken van het schoolplein. Maar dat zou uitnodigen tot vandalisme. Sommige scholen willen camera's, maar daar zou de gemeente niet in mee willen gaan. En omheinen met hekken zou ook niet kunnen, omdat het schoolplein dan niet zou kunnen worden onderhouden door de gemeente.

De gemeente Lelystad wil niet op camera reageren, maar laat weten dat het schadebedrag door vandalisme op basisscholen vorig jaar op 200.000 euro komt, waarvan driekwart door glasschade. Een panklare oplossing om het tij te keren, heeft de gemeente nog niet. Later dit jaar wordt een overleg gepland tussen de gemeente, scholen, de politie en jongerenwerkers. 

Verdachte
Tot nog toe is één verdachte van 15 aangehouden. Naast die jongen heeft de politie nog twee andere minderjarigen in beeld. Die worden binnenkort verhoord. Schooldirectrice Gels: "Wat ik hoop, is dat er preventieve maatregelen getroffen kunnen worden. En dat de jongeren die het doen, merken dat het consequenties heeft. Op het moment dat jongeren dit ongestraft kunnen doen, gaat het alleen maar escaleren."   

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel