Rechtbank start met megazaak rond vals geld: eerste celstraffen geëist

ALMERE • Di 24 januari 2023 | 20:55 • Dinsdag 24 januari 2023 | 20:55

Tegen twee verdachten die op grote schaal geld zouden hebben vervalst in Almere en IJmuiden, is dinsdag tien en vijf maanden (jeugd)cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie vervalsten zij in 2020 en 2021 met nog zeven anderen zo'n 20.000 biljetten en gaven die ook uit. Totale schade: zeker 640.000 euro.

De zaak kwam in februari 2021 aan het rollen, toen er bijna 300 valse biljetten van vijftig euro werden gevonden in een pakket dat bij een DHL Servicepoint bij de Scapino in Almere was aangeboden. De afzender van het pakket zorgde ervoor dat er negen verdachten in beeld kwamen.

Het gaat om acht mannen uit Almere en een vrouw uit Velsen-Noord. Ze zijn tussen de 17 en 40 jaar oud. De politie deed uitgebreid onderzoek naar alle negen betrokkenen en het reilen en zeilen binnen de, volgens het OM, criminele organisatie. Er werden telefoons en auto's afgeluisterd en er werden auto's en mensen in de gaten gehouden.

Dat leidde op 21 november 2021 tot een grote politieactie, waarbij acht woningen in Almere werden binnengevallen en doorzocht. Volgens het OM maakten leden van de groep het valse geld met onder meer inkjetprinters, imitatiefolie en hologramstickers en verkochten het vervolgens. De biljetten kwamen op die manier in heel Europa terecht.

Jeugdcel en training
Dinsdag was de eerste van in totaal drie zittingsdagen rond deze zaak. Een 17-jarige Almeerder verscheen hier voor de kinderrechter, gezien zijn leeftijd. Zijn zaak werd daarom achter gesloten deuren behandeld en het is dan ook niet bekend wat zijn rol precies is geweest in de valsemunterij. De officier van justitie eiste vijf maanden jeugdcel tegen hem, waarvan 72 dagen voorwaardelijk. Zij vindt dat hij ook een training moet doen, zodat hij niet opnieuw de fout in gaat.

Tien maanden cel voor verspreiding nepgeld
Tegen een 22-jarige Almeerder werd dinsdag tien maanden cel geëist. Hij zou vooral mee hebben geholpen om het geld te verspreiden. Op een partij vals geld die werd gevonden in Duitsland zaten zijn vingerafdrukken. Dat geldt ook voor een vals biljet dat aan iemand werd betaald voor een telefoon.

De man verscheen niet op de rechtszitting, vanwege zijn werk. Bij de politie ontkende hij in ieder geval iedere betrokkenheid. Hij zegt niet te hebben geweten dat het geld nagemaakt was.

'Tikkies voor een patatje'
Waarom er door een van de andere verdachten steeds kleine bedragen op zijn rekening werden gestort, heeft volgens hem niks met de valsemunterij te maken. "We betaalden wel eens wat voor elkaar, zoals een patatje. En daar stuurden we dan een tikkie voor."

'Van geen kwaad bewust'
Een 31-jarige vrouw uit Velsen-Noord zou samen met een 40-jarige Almeerder de locaties voor het vervalsen beschikbaar hebben gesteld. Zij in haar toenmalige woning in IJmuiden, hij in een schuur bij zijn huis. Ook zij zeiden zich van geen kwaad bewust te zijn geweest.

De vrouw dacht dat ze de kamer in haar woning voor 100 euro per week verhuurde aan een student die zijn scriptie moest schrijven. Ze gebruikte in die periode veel drugs en had niet in de gaten dat er op grote schaal geld werd nagemaakt onder haar dak.

De Almeerder was in de veronderstelling dat hij zijn schuur verhuurde aan iemand die er muziek maakte en wat 'childe' met zijn vrienden. Daar kreeg hij af en toe een jointje voor. "Achteraf gezien, had ik daar meer voor moeten vragen."

Hoofdrolspelers
De hoofdrolspelers, drie Almeerders van 22, 22 en 27 jaar oud, moeten zich woensdag verantwoorden voor de rechter. Dan komen ook nog twee andere Almeerders van 24 en 21 jaar oud aan bod. Daar heeft de rechtbank opnieuw een hele dag voor uitgetrokken.

In een andere zitting zal de officier nog eens proberen om de criminele winsten van de vier verdachten terug te vorderen. Dat gaat in totaal om 205.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel