Ambassadeur mengt zich in Floriade-conflict: 'Italiaanse overheid is geen wanbetaler'

ALMERE • Do 26 januari 2023 | 6:51 • Donderdag 26 januari 2023 | 6:51

Het conflict dat speelt rond het Italiaanse Floriade-paviljoen is een zaak tussen twee commerciële bedrijven. Dat zegt de ambassadeur van het land, Giorgio Novello. Hij wil benadrukken dat de Italiaanse overheid geen wanbetaler is.

"De Italiaanse regering betaalt haar rekeningen netjes op tijd", stelt Novello. Hij is erg te spreken over de deelname aan de Floriade en geeft aan dat de Italiaanse overheid geen partij is bij de ruzie die is uitgebroken.

De ambassadeur nam dinsdag zelf contact op met Omroep Flevoland om zijn onvrede te uiten over het gedrag van het Almeerse Reimert Bouw. Dat bedrijf legde in november beslag op het Italiaanse paviljoen, omdat het nog een rekening van 150.000 euro open zegt te hebben staan.

Door de beslaglegging kon het paviljoen niet afgebroken worden. Reimert verwachtte te kunnen fluiten naar het geld als het paviljoen eenmaal verdwenen zou zijn.

"Volkomen illegaal"
De Italiaanse ambassadeur noemt het handelen van Reimert Bouw "volkomen illegaal." Hij zegt dat er aan het optreden van het Almeerse bedrijf geen rechter te pas is gekomen. Reimert heeft zelfstandig besloten om hekken om het paviljoen te plaatsen en het zogeheten 'retentierecht' uit te oefenen, aldus de ambassadeur. Daardoor kon niemand de kavel van Italië meer betreden. "Dat was een hele ongelukkige actie", zegt hij.

Gevraagd naar de rekening die Reimert Bouw nog open heeft staan, zegt de ambassadeur dat dit door het Italiaanse samenwerkingsverband Consorzio Stabile Impero wordt ontkend. "Het Italiaanse bedrijf zegt dat ze alle rekeningen betaald hebben. Het Nederlandse bedrijf zegt van niet. Ik heb geen redenen om de één of juist de ander te geloven. Daar zal bijvoorbeeld een rechter zich over moeten buigen." Het Italiaanse bedrijf tekende voor het ontwerp en de bouw van het paviljoen, Reimert Bouw hielp bij het neerzetten van de constructie, zo vertelt de ambassadeur.

Reimert Bouw heeft inmiddels de hekken en borden rond het paviljoen weggehaald, zodat het gebouw toch afgebroken kan worden. De rekening daarvoor wordt betaald door de Italiaanse overheid, laat de ambassadeur weten.

Hoe het conflict rond de rekening van Reimert Bouw uiteindelijk opgelost wordt, is nog niet duidelijk. Het bedrijf zegt dat er een juridische procedure wordt aangespannen in Italië. De ambassadeur zegt dat hij er alles aan doet om een oplossing in het conflict te bespoedigen. "Ik ben met alle partijen in gesprek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel