VVD: miljoenenstrop rond riolering Oosterwold is 'Floriade 2' 

ALMERE • Vr 27 januari 2023 | 7:04 • Vrijdag 27 januari 2023 | 7:04

De miljoenenstrop die de gemeente Almere lijdt op de aanleg van riolering in de wijk Oosterwold is 'een beetje de Floriade 2 eigenlijk.' Met die woorden omschreef VVD-raadslid Mark de Kuster donderdagavond het rioleringsprobleem dat de stad naar schatting zo'n 60 miljoen euro gaat kosten.

De VVD pleit ervoor dat de gemeenteraad een onderzoek gaat uitvoeren naar de gemaakte fouten. In het geval van de Floriade zijn de eerste stappen voor zo'n onderzoek al gezet.

Geen riool?
In Oosterwold zijn honderden huizen gebouwd waarbij de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de zuivering van hun afvalwater. Dat doen ze met een installatie op hun eigen terrein, een zogeheten IBA. Een riool zou daarom niet nodig zijn, maar het experiment mislukte. Onderzoek toonde aan dat het afvalwater niet voldoende gezuiverd werd. Op aandringen van de provincie en het waterschap moet er alsnog een riool komen.

"Hoe is het toch mogelijk dat we al tien jaar lang nadenken over Oosterwold en nu tot de conclusie komen: dat riool moet toch?" vraagt De Kuster zich af. "Als een project zo tegenvalt, met zulke grote financiële gevolgen voor de stad, dan moet je dat goed onderzoeken."

Pompwagens rijden af en aan
De daadwerkelijke aanleg van een rioleringssysteem kan nog jaren in beslag gaan nemen. Toch is de gemeente nu al verantwoordelijk voor de goede verwerking van het afvalwater. Recent gebouwde huizen mogen het water niet meer op hun eigen terrein filteren. In de wijk zijn zo'n 200 putten aangelegd waar huishoudens hun water in lozen.

"Er rijdt nu een vrachtwagen elke dag door Oosterwold om die putten leeg te zuigen", vertelt wethouder Julius Lindenbergh. De vrachtwagens brengen het water vervolgens naar de waterzuivering in Almere Buiten of een andere stortplek in Vogelhorst. "En dat is heel duur", merkt Lindenbergh op. "Het kost de gemeente miljoenen per jaar. En daarom moeten we zo snel mogelijk die riolering aanleggen, zodat die tijdelijke kosten stoppen."

Geen gewoon riool maar een 'vacuümriool'
Het aanleggen van buizen en andere zaken die voor het rioleringssysteem nodig zijn, wordt een enorme opgave. Normaal gesproken gebeurt dit namelijk voordat er wegen en huizen gebouwd worden.

Voor een normaal riool is daarom geen plek in Oosterwold, zo is de conclusie van de gemeente. Een regulier riool wordt op afschot aangelegd, waardoor het water vanzelf door de buis naar beneden stroomt. "Als je heel diep moet graven moet je ook vrij breed graven. En in Oosterwold liggen de wegen en staan de huizen er al." Breed en diep graven lukt niet zonder de huidige wegen kapot te maken, legt Lindenbergh uit.

Bij een vacuümriool hoeft er minder diep gegraven te worden omdat het afvalwater als het ware wordt weggezogen. Raadsleden toonden zich donderdagavond op de Politieke Markt bezorgd over de betrouwbaarheid daarvan. Het systeem wordt slechts op een paar plekken in Nederland op grote schaal toegepast. Experts die in opdracht van de gemeente hebben gekeken naar de mogelijkheden zijn er wel van overtuigd dat het systeem werkt, vertelde Lindenbergh.

"Hier is tien jaar geleden een beslissing genomen die wettelijk gezien niet mag. Dat is nu de conclusie."

— Julius Lindenbergh, wethouder Almere

De wethouder gaf aan dat er weinig anders op zit dan de bittere pil te slikken en aan de slag te gaan met het oplossen van de problemen. Lindenberg toonde zich kritisch op de beslissingen die zijn voorgangers gemaakt hebben. "Hier is tien jaar geleden een beslissing genomen die wettelijk gezien niet mag. Dat is nu de conclusie. Er had vanaf het begin al een riool in moeten zitten. En als we het toen al hadden gedaan, was het een stuk goedkoper geweest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel