Nog steeds jeugdige animo voor visserij

URK • Za 28 januari 2023 | 16:43 • Zaterdag 28 januari 2023 | 16:43

Er is hoop voor de toekomst van het vissersvak. Dat zegt Frederiek Tromop van het ROC Friese Poort op Urk. Voor de Open Dag die de school zaterdag en vrijdag hield, was veel belangstelling. "Het was drukker dan normaal," zegt Auke van Slooten die ook verbonden is aan de school. "We hebben al nieuwe aanmeldingen voor de binnenvaart, de zeevaart en de visserij."

Toch is de vraag wie er nog kiest voor het vissersvak? Of kiezen jonge Urkers liever voor de binnenvaart of de koopvaardij? "Het is gewoon een echt mooi beroep", zegt Hendrik Romkes, bestuurslid van de Vissersbond. "Werken in de natuur. Mooie producten. Mooie schepen. Een gezonde zee. Allemaal dingen om toch voor dit beroep te kiezen."

Trots achter het roer
Een beetje schuchter lopen groepjes jongeren door de lokalen van het ROC. Veel belangstelling is er vooral voor het varen met de simulator. "Ik ben een keer mee geweest met mijn vader," zegt een jongen die trots achter het roer zit. Om hem heen staan grote schermen waardoor het net lijkt alsof hij de haven uitvaart. "Dat was erg leuk," zegt hij. "Gewoon het vissen en het sturen."

Toch staat het beroep van visser ook onder druk. Onder meer vanwege de strenge regelgeving is het visbedrijf van je ouders voortzetten niet meer altijd vanzelfsprekend of winstgevend. Ondanks dat ziet burgemeester Cees van den Bos van Urk nog steeds mogelijkheden voor de visserij in zijn dorp. In zijn nieuwjaarstoespraak zei hij: "De Noordzeevisserij is een sector waar veel pijn geleden wordt, maar tegelijkertijd is het ook een sector waar weer nieuwe kansen komen," zei Van den Bos.

Ook Frederiek Tromop ziet nieuwe kansen, maar misschien liggen die wel buiten de visserij. "Bijvoorbeeld zeewier oogsten. Dat wordt gebruikt voor medicinale productie." Volgens hem zit daar wel brood in en wordt er onderzoek naar gedaan. "Wij zijn een gemeenschap. Wij bieden hoop. Wij gaan voor een potentiële toekomst."

Liever kapper worden
Een meisje dat meegekomen is met haar broers zit ook achter een scherm. Ze moet met een visserschip de haven uit varen. Dat gaat goed. "Ik vind vissen niet zo'n leuk beroep," zegt ze toch. Haar vader, docent Tromop van het ROC die meekijkt, lacht. "Mijn dochter wordt zeeziek!" Het meisje zelf wil liever juf of kapper worden. De zonen van Tromop willen wel visser worden. "Ik zeg altijd tegen mijn jongens: jullie moeten doen waar je gelukkig van wordt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel