PvdA heeft spijt van wethouder-misverstand: 'We hebben fout gemaakt in CV'

NOORDOOSTPOLDER • Za 28 januari 2023 | 15:47 • Zaterdag 28 januari 2023 | 15:47

"We hebben een fout gemaakt in de CV van René van Amersfoort." Dat zegt de PvdA Noordoostpolder in een terugblik op de afgelopen week. Maandagavond werd Van Amersfoort gekozen tot nieuwe kandidaat-wethouder, die de afgetreden Thomas Gillissen moet gaan vervangen.

De PvdA schreef begin deze week in een persbericht dat Van Amersfoort ruime ervaring als wethouder en raadslid in Rotterdam heeft, maar dat bleek niet juist. Nu laat de partij weten dat de titel 'wethouder' niet gebruikt had mogen worden. "De term dagelijks bestuurder is echter niet bekend buiten Rotterdam en deze bestuurders werden in de volksmond wethouder genoemd", zegt de partij in haar terugblik. "Het spijt de fractie van de PvdA dat deze zaken verwarring en misverstanden hebben opgeleverd."

In de terugblik haalt de partij een uitspraak aan die oud-directeur van de Wethoudersvereniging Ton Roerig eerder deed bij Omroep Flevoland: "De rol van dagelijks bestuurders van een wijkraad is vergelijkbaar met die van wethouders".

'Niet opgeklopt'
De PvdA gaat ook in op het ontstane beeld dat de partij de loopbaan van de kandidaat-wethouder opgeklopt heeft. "Hebben Van Amersfoort en de fractie de betiteling wethouder bewust gebruikt om zijn ervaring groter te laten lijken? Nee, want dat heeft deze kandidaat niet nodig. We zochten iemand uit de Noordoostpolder, met bestuurservaring, met politieke ervaring, met werkervaring en met levenservaring. Bij Van Amersfoort kunnen we deze 5 vinkjes zetten."

In de korte verklaring geeft de PvdA nog een fout toe: de functiehistorie van Van Amersfoort in het landelijk PvdA-register klopt niet. Hij was tot 2011 raadslid in Pernis, en niet tot 2013.

Positieve reacties
Volgens de PvdA lag de focus in de discussie de afgelopen week meer op de terminologie dan op de vraag of Van Amersfoort een goede kandidaat is. "Naast de negatieve berichtgevingen zijn er ook veel positieve reacties over de geschiktheid van deze kandidaat. Fractie, bestuur en leden van PvdA Noordoostpolder vinden hem de juiste man voor deze plek en hopen dat hij de kans krijgt zijn kennis en ervaring in te zetten voor al onze inwoners."

René van Amersfoort wordt maandagavond tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel